“Det er ren valgkuller"

Lyngby-Taarbæks borgmester Søren P. Rasmussen blev holdt ude af budgetforlig af et smalt flertal. Han kalder det ren valgtaktik og mener, at det styrker ham frem mod KV13.

Outsider

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Hvornår fornemmede du, at budgettet ville blive vedtaget udenom dig?

- Vi havde et møde mandag (sidste uge, red.). Der fornemmede jeg, at der var noget på vej. Forinden havde vi haft et møde torsdag den 19. september, hvor jeg mærker, at der er stor modstand mod de elementer af vores budgetforslag, der var vigtigst for os. Det vil sige en stabil økonomi, et ansvarligt budget, en styrkelse af skoleområdet og en skattesænkning. Vi gik ind til budgetforhandlingerne med et overskud på 18 millioner, men i det nye budgetforlig har man øget driftsudgifterne med 68 millioner.

Hvad betyder det for en borgmester at blive holdt udenfor på den måde?

- Jeg tror ikke, at det betyder ret meget hverken politisk eller personligt. Jeg tror, at både borgere og andre politikere vægter, at man står fast ved det, som man tror på i politik. Og jeg vil tilføje, at jeg stadig har et fantastisk forhold til Henrik Brade Johansen fra De Radikale (som var en del af budgetforliget, red.).

- Jeg har indtil nu stået bag tre budgetter. Det første havde 21 bag sig, det andet 17 og det tredje 18. Det her har kun 13 bag sig, så det er et meget smalt forlig. Det er ikke imponerende.

Opfatter du budgetforliget som taktik, eller er det en personlig kritik af dig som borgmester?

- Det er ren valgkuller. Det kan man også se i Frederikshavn og Nordfyn. Man krydser nogle grænser i lokalpolitik, som man ikke gjorde tidligere. I Lyngby-Taarbæk har vi været gennem en speciel periode, hvor ingen havde faste flertal. Vi har desuden gjort op med en 60-årig alliance mellem Socialdemokraterne og De Konservative.

Hvor stiller budgetforliget dig så kort tid før valget?

- Det stiller mig rigtig godt. Det viser, at jeg er økonomisk ansvarlig, og at Venstre står fast på at prioritere kommunale bygninger, skole og skat.

Kan du ikke opfattes som en svag borgmester, når du ikke kan finde flertal for dit eget budget?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg tror, at jeg fremstår stærk, fordi jeg står ved mine holdninger. Desuden har vi indgået en lang række andre forlig med partierne i kommunalbestyrelsen.

Din konklusion kræver vel, at man følger kommunalpolitik meget tæt. For den almindelige borger kan det se mærkeligt ud, at borgmesteren bliver holdt udenfor budgettet...

- Politisk tror jeg, at vi overvurderer, hvad budgettet betyder for fru Jensen. Den store helhed, som vi gerne vil sætte begivenhederne ind i, er ikke nødvendigvis den måde, som borgerne ser tingene på.

- Jeg har fået masser af tilkendegivelser fra borgere på sms, Facebook og personligt, hvor folk siger: ‘Hold da fast, du står ved dine holdninger. Det har vi respekt for.’

Så du kan ligefrem vende det her til en sejr?

- Jeg vil sige, at jeg aldrig vil gå på kompromis med de helt fundamentale ting. Jeg vil aldrig begå løftebrud, som S og SF gør lokalt og på landsplan.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet