Det er menneskeligt at sejle ... til Bornholm

Tre forskellige skibe har sat sejlene med tre forskellige dagsordener. Men kursen er den samme, nemlig mod Allinge Havn og Folkemødet på Bornholm.

Folkemødet 2011

Af Morten Okkels | [email protected]

Hvad har Greenpeace, kunstner Jens Galschiøt og Det Konservative Folkeparti til fælles? Svaret er, at de alle tre er repræsenteret med eget skib. Skibe, der skal bruges aktivt, efter Folkemødet er gået i gang. 

Greenpeace har lige fra begyndelsen været kendt for aktivisme til søs, fortæller eventkoordinator Helle Hansen. 

”Vi kommer med vores skib Beluga 2, og det bliver rammen om vores aktiviteter på Folkemødet. På selve skibet kan man se vores aktuelle udstilling om Arktis. Vi har også fået en kok fra Krogs Fiskerestaurant i København til at tilberede udsmidsfisk,” siger hun. 

Greenpeace melder også, at butlere med regnbueparaplyer skal være med til at sætte den vedvarende energi på dagsordenen. 

Flugten til Bornholm

Et andet sejlende indslag kommer fra kunstner Jens Galschiøts ’flygtningeskib’, der medbringer 70 flygtninge i form af statuer. Meningen er, at provokerende kunst skal vække opmærksomhed og diskussion på landjorden.

”Så dukker der flygtninge op under talerne sammen med nogle af folkene fra båden. Det sker for at gøre opmærksom på, at der også er en verden uden om Bornholm og uden om Danmark,” siger Galschiøt. 

Under borgerligt flag

Hvis man vil træffe en konservativ, kan man spejde efter en skonnert, der hedder Freia. Her holder der konservative politikere til, fordi skibet sender et signal om flittighed og mod – de værdier, der skal være med til at føre os ud af krisen. 

”Skonnerten Freia er et godt symbol på, hvad der har gjort Danmark til et trygt og velstående land. Freia har som fragtskib flyttet Bornholm tættere på resten af verdenen og skabt indtægter gennem handel og fragt,” siger den konservative konsulent Peder E. Jepsen og hæfter sig også ved skibsfartens betydning for den danske økonomi. 

Og sådan kan skibet være ladet med mange forskellige ting, når man kommer til ­Allinge.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet