- Der er ikke så meget, der hedder sexede kloakrør

I Faaborg-Midtfyn Kommune er formanden for teknisk udvalg en kvinde. Hun er gift med en skibsfører, vant til at stå på egne ben og har helt fra starten strittet i mod at få sæde i de typiske 'kvinde-udvalg'

INTERVIEW

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Grete Justesen (K) har siddet for bordenden for teknik og miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune gennem de sidste 12 år. Hun er den eneste kvindelige formand for teknik- og miljøudvalg i Region Syddanmark.

- I 1986, da jeg kom ind i kommunalpolitik, var jeg en ung kvinde i ’30erne, og da havde mit parti også tiltænkt mig en plads i børneudvalget. Det var helt almindeligt. Men jeg gjorde dem meget klart fra starten, at det ikke havde min interesse. Det har det aldrig haft, og det har jeg altid været meget åben i forhold til.

- Alle de bløde værdier og alle de poster, hvor man på en eller anden måde får folks skæbner meget tæt ind på sig, den råstyrke, det kræver, er jeg ikke i besiddelse af.    
Jeg sidder i teknisk udvalg i nu min femte periode – og jeg kunne slet ikke tænke mig andet.

- Hvorfor andre kvinder vælger andre områder, det har nok meget at gøre med, at en del kvinder stadig finder vej ind i kommunalbestyrelserne via tillidsposter i skolebestyrelser og børnehavebestyrelser og den slags. Der er fx ikke så mange unge kvinder, der starter deres karriere i en vandværksbestyrelse. For størstedelen af kvindernes vedkommende tror jeg, at det er et frit valg, men jeg tror også, at det handler om arv og tradition.

- Jeg sidder for bordenden i teknisk udvalg, hvor der ellers sidder seks mænd, og området interesserer mig brændende, bl.a. fordi det også handler om miljø og klima. Der er ikke så meget, der hedder sexede kloakrør. Men det sexede kommer jo, når kælderen står fuld af lort hjemme hos folk.

- Rent drikkevand er jo også meget oppe i tiden. Jeg synes personligt, at det er meget interessant. Det giver mig meget arbejdsglæde og en kæmpe berøringsflade. Det er en af de serviceydelser i kommunen, som er meget vigtig: Du kommer tæt på folk, og for mig er det vildt spændende og har altid været det.

- Jeg kan godt se, at der er flere kvinder, når jeg kommer til kraftvarme- og affaldshåndteringsmøder i hovedstadsområdet. Men at der generelt er flest af dem i de blå jakkesæt, det er ikke noget, jeg spekulerer på.

- Jeg har også en anden post som bestyrelsesformand for Modtagestation Syddanmark, som er en håndtering af farligt affald, som 14 kommuner er gået sammen om, og der sidder der selvfølgelig også mænd. Men det har ikke afholdt dem fra to gange i træk at vælge mig som formand.

- Jeg har - fra jeg var en ganske ung pige - været gift med en skibsfører. Så han har altid været meget væk, og det betyder, at jeg har været nødsaget til at håndtere mit liv selv. Jeg har ikke skullet kæmpe for at få ligeberettigelse, for jeg har sgu fået mere ligeberettigelse, end jeg nogensinde havde drømt om. Jeg har skullet ordne det hele selv, og det har nok givet mig en vis ballast.

- Skal jeg fortælle dig om de eneste gange, jeg tænker over, at der ikke er mange piger? Der er altid god plads på dametoilettet, haha. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet