De yngste elever er tilbage i skolen, og snart ringer klokken måske også ind for de ældre elever. Spørgsmålet er, om andet end folkeskolerne åbner igen.
De yngste elever er tilbage i skolen, og snart ringer klokken måske også ind for de ældre elever. Spørgsmålet er, om andet end folkeskolerne åbner igen.
Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix(

Den første, spæde genåbning kan starte regionalt

Onsdag meldes der ud om den kommende tids restriktioner. Regionale åbninger og tilbagevenden for skoleelever er i spil, men det skal ske med massiv testindsats.

genåbning

Af Ritzau | [email protected]

Hvad danskerne i den kommende tid får mulighed for at foretage sig, kan afhænge af, hvor de bor. I et opslag på Facebook mandag erklærede statsminister Mette Frederiksen (S) sig positiv over for muligheden for fleksible, regionale genåbninger.

- En samlet plan kan også indeholde muligheden for det, som blandt andet Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har kaldt en "fleksibel" genåbning, hvor det ikke behøver være "alt eller intet". Det er jeg enig i. Derfor er regeringen også positiv over for for eksempel regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger, skriver hun.

Onsdag vil regeringen melde ud, hvilke restriktioner der kan lempes, og hvilke der skal fortsætte. Borgmestre og ministre mødtes mandag til drøftelser.

Også her var regionale åbninger på tale, fortæller blandt andre Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune, der dog siger, at regeringen stadig holder kortene tæt til kroppen.

- Der er en forventning om, at der bliver en begrænset genåbning af samfundet - noget landsdækkende, noget regionalt - men vi har ikke fået en præcis viden om, hvad der kommer til at blive lukket op.

Skoleelever stor forrest

Noget tyder desuden på, at flere skoleelever snart kan komme tilbage. På mødet var meldingen ifølge flere borgmestre, at man håber 1. marts at få endnu flere folkeskoleelever tilbage i klasselokalerne.

Det bliver med et stort fokus på test for coronavirus. Flere borgmestre fortæller, at de har fået til opgave at forberede skolerne på, at elever og personale kan blive testet to gange om ugen. I forvejen er de yngste - 0.-4.-klasserne - tilbage ved den fysiske undervisning.

Ifølge Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, er det afgørende, at man løbende indsamler erfaringer på både skoler og de områder, hvor der muligvis kan blive åbnet for eksempelvis detailhandlen.

Desuden bør man være klar til at gribe ind, hvis flere smitteudbrud opstår.

Læren fra Kolding og Ishøj

- Mit budskab er, at vi skal prøve at lære så meget som muligt, mens vi gør tingene, så vi også er parate til hurtigt at gå den anden vej.

- Vi har jo eksempelvis lige set smitteudbrud i Kolding Kommune. Der skal ikke så meget til, før tingene pludselig vender, siger han.

Kolding Kommune har den seneste tid haft et af landets højeste smittetryk med coronavirus. Derfor måtte man lukke skolerne for de yngste elever igen, selv om de egentlig havde fået lov at komme tilbage.Det samme har man set i Ishøj Kommune.

  Alle har brug for håb. Det bliver godt igen! Og lige nu er der også god grund til at være håbefuld.

En fuld genåbning kan der ifølge statsministeren ikke blive tale om. Lige nu regner man eksempelvis slet ikke på en genåbning at nattelivet, da det ifølge regeringens eksperter ikke er realistisk at få gang i fadølshanerne den 1. marts.

Men der er stadig grund til at finde håbet frem, betoner Mette Frederiksen flere gange i sit opslag.

Hun skriver, at marts og april kan blive tunge, men smittetallene går i den rigtige retning, og over 300.000 borgere har påbegyndt vaccination mod coronavirus.

- Alle har brug for håb. Det bliver godt igen! Og lige nu er der også god grund til at være håbefuld.

Sådan er køen for genåbning i Danmark

En faglig ekspertgruppe har anbefalet en rækkefølge for den kommende genåbning af Danmark. Herunder følger et udpluk af anbefalingerne:

  • Afgangselever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på videregående uddannelser.
  • Detailhandlen åbner igen, før hjemmearbejde erstattes af fysisk fremmøde på arbejdspladsen.
  • Udendørs kulturinstitutioner åbner før de indendørs, ligesom der gives større mulighed for udendørs idrætsaktiviteter før de indendørs.
  • Sidst i køen til genåbning er nattelivet.
  • Regeringen vil tirsdag drøfte genåbningen med Folketingets partiledere. Onsdag vil der blive meldt nyt ud om restriktionerne.


Kilder: Mette Frederiksens Facebook-profil, Statens Serum Institut.

 

Arbejdsmarked

Børn & unge

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet