Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen bød forleden ind i koret af stemmer, der mener, at svømmehaller ikke skal tilbyde særbehandling i form af kønsopdeling. Katrine Skov kalder det ‘helt sindssygt’, at Christiansborgpolitikere nu taler om et decideret forbud. Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto.dk
Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen bød forleden ind i koret af stemmer, der mener, at svømmehaller ikke skal tilbyde særbehandling i form af kønsopdeling. Katrine Skov kalder det ‘helt sindssygt’, at Christiansborgpolitikere nu taler om et decideret forbud. Foto: Miriam Dalsgaard / Polfoto.dk

”De skal da ikke blande sig i vores måde at gøre det på”

Kønsopdelte svømmetilbud har fået integrationsdebatten til igen at blusse op. Landspolitikere har fordømt det og snakket om forbud, men er det overhovedet noget, de bør bestemme? Nej, mener kulturudvalgsformand Katrine Skov (S) fra Gladsaxe Kommune - hos dem er de kønsopdelte svømmetimer en succes.

Bølgebryder

Af Morten Munkholm | [email protected]

Udansk, forskruet og misforstået.

Kritikken haglede forleden ned over Hovedstadens Svømmeklub, der har valgt at tilbyde kønsopdelte svømmelektioner for at få især piger med anden etnisk herkomst til at deltage. Mette Frederiksen (S) fordømte det på sin Facebook, mens Inger Støjberg (V) gik på tv og snakkede om et forbud. Men det er slet ikke Christiansborg-politikernes lod at tage den debat, mener formanden for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Gladsaxe Kommune, Katrine Skov (S).

- De skal da ikke blande sig i vores måde at gøre det på hverken i den enkelte kommune eller i den enkelte forening. Det her er virkelig endnu et eksempel på, at politikerne på Christiansborg går over grænsen og blander sig i noget, som faktisk fungerer fint i flere kommuner, siger hun.

I Bagsværd Svømmehal tæt på Værebroparken har de i mere end ti år haft en ordning med en times svømning kun for kvinder og en times svømning kun for mænd hver uge. Cirka 50 kommer og svømmer i tidsrummet, og det er en succes, mener Katrine Skov - for alternativet ville ifølge hende være, at de borgere, der nu bruger tilbuddet, slet ikke kom i svømmehallen.

- Vi vil gerne have, at de kommer i vores svømmehal og er aktive. Og vi kan faktisk se, at der er nogle af kvinderne, som også er begyndt at komme i svømmehallens normale åbningstid, måske med lidt mere tøj på end andre - men det er også tilladt, fortæller hun.

“Jeg er ikke enig med Mette (Frederiksen, red.), og jeg kan ikke lide tonen. Det ved jeg, vi er rigtig mange socialdemo­krater, der ikke kan. Jeg kan ikke forstå, at vi ikke er mere imødekommende.”

Pragmatisk eller standhaftig

Inger Støjberg kaldte i TV 2 svømmetilbuddet en fejltagelse, fordi det ifølge hende lærer piger og kvinder, at det er i orden at gøre forskel på kønnene. Katrine Skov er da også selv modstander af princippet, men hun er samtidig pragmatisk, når det kommer til integration.

- Målet er jo ikke, at vores svømmehal skal være kønsopdelt. Jeg går selv meget ind for ligestilling - jeg er både kvinde og feminist. Men vi bliver nødt til at imødekomme nogle kulturer og anderledes normer, som vi ikke bare kan ændre fra den ene dag til den anden, siger hun.

Og i Katrine Skovs verden er det derfor helt sindssygt, at der nu bliver snakket om et decideret forbud på Christiansborg. For alene det, at debatten bliver rejst af landspolitikerne, vil nok få konsekvenser lokalt.

- Indtil nu har der ikke været nogen, der har rejst debatten om, at det skulle være kulturelt forargeligt her i Gladsaxe. Det kommer nok nu. Så selvom der måske ikke kommer en lov på det her område, så har det jo en betydning, at folk blander sig oppefra med de udmeldinger, der er kommet, forklarer udvalgsformanden.

Stop detailstyring

Katrine Skov håber, at landspolitikerne vil tænke sig ekstra godt om, før de blander sig i en debat om noget, der foregår ude i den enkelte kommune og forening. Og hun er ærgerlig over, at det er blevet blæst op med store ord i medierne - endda med hendes egen partiformand i spidsen.

- De skal hele tiden markere sig på det her område i øjeblikket. Det er ikke til at holde ud, siger Katrine Skov, som samtidig giver udtryk for, at partiets integrationslinje efterhånden er strammet for hårdt.

- Jeg er ikke enig med Mette (Frederiksen, red.), og jeg kan ikke lide tonen. Det ved jeg, vi er rigtig mange socialdemokrater, der ikke kan. Jeg kan ikke forstå, at vi ikke er mere imødekommende, fortæller hun.

Samtidig håber Katrine Skov ikke, at debatten vil give anledning til, at de må droppe det kønsopdelte svømmetilbud i Gladsaxe, for det vil unægtelig bare tvinge en gruppe borgere ud af svømmehallen.

- Vi vil gerne have aktive borgere. Vi vil gerne skabe tilbud, som tilgodeser, at vi i kommunen har forskellige borgere. Vi vil gerne have vores borgere til at komme i vores svømmehal. Det er en succes, siger hun.

Børn & unge

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet