Foto: Cube / Polfoto
Foto: Cube / Polfoto

Danskerne: Helt o.k. at angive hinanden

Næsten to ud af tre synes, det er helt i orden, at kommuner overvåger borgere. Vi risikerer et stikkersamfund uden fællesskab, advarer ekspert.

Fællesskab

Af Jonas Sloth Bach | [email protected]

Socialt bedrageri er blandt de forbrydelser, der sætter vores sind mest i kog. Og kommunerne skal bruge alle midler i kampen mod at afsløre dem, der snylter og snyder. 63 procent af den danske befolkning mener i hvert fald, at det er helt i orden, at kommuner overvåger borgere på Facebook eller i den virkelige verden for at afsløre snyd med offentlige midler. Det viser en rundspørge, som AB Analyse har lavet for Kommunen. Kun hver fjerde er uenig eller helt uenig i det, viser rundspørgen.

Det er udtryk for, at vi finder det meget provokerende, når nogle udnytter de samfundsgoder, som vi andre er med til at betale. Det mener Ole Thyssen, der er professor i filosofi ved CBS og blandt andet har forsket i demokrati og bureaukrati.


Kommunen må overvåge borgere for at finde ud af, om de snyder sig til offentlige ydelser

Undersøgelse foretaget i A&B Analyses Danmarkspanel uge 50/51 2014. 1040 personer har deltaget i undersøgelsen

- De, der laver socialt bedrageri, har brudt den kontrakt, man som borger har med staten og kommunen. De har beholdt deres rettigheder, men de opfylder ikke deres pligt, og det virker meget krænkende for dem, der bidrager til fællesskabet, siger han.

Man melder da hinanden

Socialt bedrageri skal stoppes, og borgerne spiller selv en vigtig rolle. I rundspørgen svarer 44,8 procent nemlig også, at de er enige eller helt enige i, at man har pligt til at melde det, hvis man finder ud af, at nogen bevidst snyder det offentlige for at få ydelser. Omvendt er kun 18,6 procent uenige eller helt uenige i dette. Samtidig er knap hver tredje parat til at anmelde deres nabo, hvis de havde mistanke om, at han snød sig til offentlige ydelser, viser rundspørgen.

Holdningen er udtryk for, at man føler en større loyalitet overfor kommunen end sit lokale samfund, mener Ole Thyssen.

- Der er sket en opløsning af stat og kommune som fællesskaber for borgerne. Vores demokrati handler meget mere om interesser end om fællesskab, og når man melder hinanden, er det med til at undergrave fællesskabet, siger Ole Thyssen.

Derfor advarer han om, at det i sidste ende bliver fællesskabet, der taber på kampen for at afsløre socialt bedrageri.

Bøger

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet