I Storbritannien har virksomheder kunnet gøre sig fortjent til Fair Tax Mark siden 2014.
Foto: Fair Tax Mark
I Storbritannien har virksomheder kunnet gøre sig fortjent til Fair Tax Mark siden 2014. Foto: Fair Tax Mark

Dansk mærke inspireret af britisk pendant

Det kommende danske mærke er kraftigt inspireret af det britiske Fair Tax Mark, som blev søsat i 2014.

Tax

Af Jens Holm | [email protected]

Gode kunstnere kopierer – store kunstnere stjæler, sagde grundlæggeren af Apple, Steve Jobs. Den samme filosofi bruges af Albertslund Kommune, som kigger vestpå mod Storbritannien i forhold til udarbejdelsen af det kommende danske certifikat.

På baggrund af en række afsløringer om multinationale selskabers skattefifleri har Storbritannien nemlig haft et lignende mærke siden 2014.

Men på trods af, at Fair Tax Mark-mærket har næsten tre år på bagen, er kun 1.500 virksomheder certificeret.

- Vi kan ikke certificere alle virksomheder, der kommer til os. Hvis vi finder, at de handler imod vores principper eller kriterier, vil vi ikke give dem mærket. Det kan være udfordrende, fordi vi vil vokse hurtigt, men mærkets integritet er afgørende og kan ikke kompromitteres, lyder forklaringen fra Emily Kenway, der er direktør for Fair Tax Mark.

Indkøberne er nølende

Trods udfordringerne med den frivillige mærkeordning glæder direktøren sig over de positive effekter, certifikatet har kastet af sig.

- Både forbrugerne og de offentlige indkøbere er meget ivrige efter at forstå, hvilke virksomheder de kan stole på, når det gælder skattebetaling og åbenhed. Samtidig er det en fornøjelse af samarbejde med virksomheder, der udviser oprigtig etisk ansvarlighed, siger Emily Kenway.

Men det er ikke kun virksomhedernes frivillige tilslutning til mærkeordningen, som det halter med. Også mange offentlige indkøbere er nølende i forhold til at gøre brug af løsningen.

Hvor mange britiske kommuner bruger certifikatet?

- Det er der ikke noget direkte svar på; vi har arbejdet med offentlige institutioner i hele Storbritannien, men de bruger mærket i varierende grad, siger Emily Kenway, der dog henviser til, at nogle af Englands største kommuner såsom London og Manchester har gjort brug af mærket.

Fair Tax Mark

Her er kravene til de britiske virksomheder

  • Gennemsigtighed omkring ejerskabsstrukturen
  • Regnskaber skal være offentligt tilgængelige
  • Åbenhed omkring skattebetaling
  • Fremlæggelse af skattepraksis
  • Land til land–rapportering for multinationale virksomheder

Indkøb

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet