Da fyringerne haglede ned over toppen af Danmark

Trecifrede millionbesparelser tvang sidste år de to nordjyske kommuner Vesthimmerland og Frederikshavn ud i fyringer. Her fortæller to kommunale chefer om deres personlige overvejelser. 

Ledelse

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Vesthimmerland: Når arbejdsstyrken skal tælle færre hoveder end førhen, og det handler om at stå tilbage med den stærkeste flok, ligger der, uanset forklaringen om besparelser, altid en personlig vurdering bag. Og den side af sagen valgte Jørgen Hansen, der er afdelingschef på teknik og beredskab i Vesthimmerland, at tale åbent om med de 11 ansatte i Park og Vej, som han sidste år måtte sige farvel til:

”Jeg forsøgte i alle samtaler at begrunde, hvorfor vi havde valgt netop dem. Det har alle jo brug for at vide, og den forklaring synes jeg, at vi skyldte,” siger Jørgen Hansen, der sidste år var tvunget til at fyre på grund af massive besparelser på i alt 126 millioner kroner i kommunen. Han fortæller, at der ikke lå nogen automatikløsning til grund for udvælgelsen: 

”Når der er en personlig overvejelse bag, så er en forklaring på sin plads, selvom det var svært at trænge igennem i situationen, for mange gik faktisk i chok,” siger Jørgen Hansen. 

Fra novice til erfaren

Han gik sidste år fra at være nybegynder til erfaren leder i afskedigelser:

”Jeg har tidligere prøvet at fyre, men der lå helt andre årsager bag – det var folk, som ikke passede ind på arbejdspladsen.”

Blandt afskedigelserne i 2009 var også en driftsleder og en tillidsmand udover de ansatte, der til daglig vedligeholdt parker, anlæg og veje i Vesthimmerland. Jørgen Hansen kendte som chef på området hver og en, og han havde derfor kvaler med at få logistikken til at gå op på selve dagen:

”Jeg havde et behov for at kigge alle i øjnene, for det her var ikke en retfærdig proces, men den skulle foregå på en ordentlig måde. Derfor valgte jeg at køre rundt til de forskellige steder i kommunen, hvor de ansatte var.” 

Men det var alligevel umuligt at nå frem, før rygterne var begyndt at svirre: 

”Sådan er det vel med mange fyringer på én gang – man kan jo ikke forhindre folk i at snakke om den slags.”     

Frederikshavn: Et halvt år før, fyringerne haglede ned over Vesthimmerland, var Frederikshavn Kommune tvunget til at skære 110 millioner af budgettet. Det blev i alt til syv afskedssamtaler for afdelingschef i teknisk service Bent Westerberg. Og her var strategien en anden:

”Jeg gav ikke en detaljeret begrundelse for, hvorfor jeg havde valgt ham og ham frem for andre. Jeg sagde det samme til alle – at det var en samlet vurdering ud fra en række kriterier, og at den overordnede årsag var nedskæringer,” forklarer Bent Westerberg. 

Skarpt program for dagen

Bent Westerberg valgte at gøre selve fyringssamtalen til en kort proces og i stedet vægte forspillet og efterspillet:

”Vi skulle ikke argumentere frem og tilbage i situationen, og jeg var meget opmærksom på ikke at detailforklare til nogen ansatte, for det ville åbne op for et efterspil som for eksempel erstatningssager. Og så tror jeg, at en meget detaljeret argumentation kan skabe et uheldigt grundlag for at komme videre for både den fyrede, de tlbageværende og lederen,” siger han. 

I tiden op til havde Bent Westerberg nøje informeret alle i teknisk forvaltning om, at der stod afskedigelser for døren, og at der var lagt et skarpt program for selve dagen – de pågældende modtog en mail om morgenen med et samtaletidspunkt, og efter den sidste samtale var holdt, blev alle kaldt i plenum, så nyheden ikke bare sivede, men blev leveret samlet. Der var foranstaltninger som blandt andet ’græderum’, tilbud om en snak med bisidderen til de afskedigede og mulighed for psykologhjælp. 

Også Bent Westerberg fik sidste år sin debut i at fyre flere ansatte af gangen. Efter at have været ansat i Frederikshavns tekniske forvaltning i 14 år, havde han primært erfaring med ansættelser.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet