Christensen: George Orwell-spøgelse i ny klimalov

Der bliver fokuseret alt for ensidigt på CO2-problemet, og der er fare for, at fællesskabets moralske spændetrøje foldes ud, mener Liberal Alliances energiordfører, som her evaluerer 2012 og ser frem mod 2013

ENERGI

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Energiordfører for Liberal Alliance Villum Christensen har evalueret 2012 i energiens tegn for dk-teknik.

Årets succes er det folkelige engagement, som er opstået i kølvandet nettomålerordningen for solceller. Man har næppe oplevet nogen indsats fra politisk hold, som har givet så meget opmærksomhed i privatsegmentet og som i den grad har sprunget alle forudsigelser. Fra 6 til 800 MW.

Årets overraskelse er, at man kan slippe af sted med at bilde hele jounaliststanden ind, at energiforliget kun vil koste 1300 kr. årligt pr. husstand, når vi taler om investeringer på omkring 100 mia. kr. og enorme ukendte driftsomkostninger. Allerede et halvt år efter forliget ser vi afledte udgifter på et større beløb, end de 3,5 mia. kr. - bl.a. pga. eksplosion i PSO-afgifterne.

Årets bommert var at stoppe den folkelige succes med solcelleinvestering, idet markedet er totalt gået i sort, selv om man forfølger de mål, som regeringen har sat op.

Som branchen siger: Det er ikke stop/go politik, det er nu "Fuld stop og No go"

Årets kovending var de pludselige meget lukrative støtteordninger for biogas, som nærmer sig reel erhvervsstøtte. Og at Venstre gik med i energiforliget, uden at stille krav om afskaffelse af NOX-afgiften. 

Det, jeg er mest stolt af at have udrettet i 2012, er at jeg har sat fokus på illusionen om, at dobbelt så mange vindmøller giver grønne arbejdspladser og flere beskæftigede. Det giver desværre ingen af delene, og det er håbløst at lade politikere pick the winners. Det modsatte sker altid og det bliver skatteborgernes lommer det går ud over.

I 2013 er det mit vigtigste mål, at forhindre eller nedjustere en vildt ambitiøs klimalov, som ministeren har varslet. Der bliver fokuseret alt for ensidigt på CO2-problemet, og med en række nye bindende mål vil staten de facto kunne komme til at blande sig i alle dele borgernes tilværelse, idet stort set al adfærd kan relatere sig til energiforbrug på en eller anden måde. Man kan meget let se et George Orwell-spøgelse i dette her, hvor vi har de onde og de gode, og hvor fællesskabets moralske spændetrøje foldes ud.

 

dk-teknik bringer i løbet af januar interviews med Folketingets energiordførere. På tirsdag kan du læse interviewet med Mike Legarth (K).

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet