Foto: Thomas Borberg / polfoto
Foto: Thomas Borberg / polfoto

Byrødder: Johanne skal en tur på bænken

Byrådsmedlemmer i Enhedslisten er ikke klar til at bøje reglerne, for at stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen kan genopstille.

Valg 2015

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Johanne Schmidt-Nielsen kan se neglebidende til, mens valgdatoen stadig er ukendt. Enhedslistens politiske ordfører er færdig på tinge, hvis ikke valget bliver afholdt inden 5. juni, hvor hun falder for partiets rotationsprincip. Det har flere gange været diskuteret, om Enhedslisten skulle se bort fra rotationsprincippet for at kunne genopstille sin stemmesluger, men det har partiets ledelse afvist.

Og blandt Enhedslistens byrødder er der heller ikke stemning for at gå på kompromis med principperne for den folkekære Johannes skyld. Næsten 80 procent af de adspurgte 38 byrådsmedlemmer i Kommunens rundspørge mener, at partiet ikke skal fravige rotationsprincippet for Schmidt-Nielsens vedkommende.

- Det er helt principielt. Der er taget en årsmødebeslutning om det. Jeg så gerne, at Johanne blev lidt længere, men det står i reglerne, og vi skal ikke have levebrødspolitikere. Der er folk, der kan tage handsken op i baggrunden, siger Bo Haxthausen, byrådsmedlem på Bornholm.

Christiansborgsovs

Jørgen Madsen, EL-byrådsmedlem i Silkeborg, ser heller ingen grund til at slække på reglerne af hensyn til Johanne Schmidt-Nielsen, der fik lidt over 47.000 stemmer i Københavns storkreds ved valget i 2011.

- Rotationsprincippet giver plads til nogle nye folk. Hvis Pernille Rosenkrantz-Theil ikke var røget ud på grund af reglen i 2007, så var der ikke blevet plads til Johanne. Johanne er rigtig dygtig, men der er også nogle ting, som hun ikke er dygtig til, siger Jørgen Madsen.

”Der er grænser for, hvor sovset ind i Christiansborg man skal blive”.

Den erfarne folketingspolitiker Per Clausen, der også er byrådsmedlem i Aalborg, træder selv ud som følge af rotationsprincippet, og han er også ganske godt tilfreds med reglen.

- Der er grænser for, hvor sovset ind i Christiansborg man skal blive. Vi er hele tiden nødt til at inddrage nye mennesker i det politiske arbejde. Det er vigtigt med en strøm af nye talenter, siger han.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet