Både Jan Kristiansen (t.v.) og Alexander Farnerud (midten) kom til Brøndby IF, efter klubben i 2008 fik tegnet et millionsponsorat med Jesper KASI Nielsen.	Foto: Polfoto
Både Jan Kristiansen (t.v.) og Alexander Farnerud (midten) kom til Brøndby IF, efter klubben i 2008 fik tegnet et millionsponsorat med Jesper ”KASI” Nielsen. Foto: Polfoto

Brøndby IF fik sukker­knald til tocifret millionbeløb

Brøndby Kommune fik tre millioner kroner for det stadionnavn, som Brøndby IF mindre end en måned efter solgte videre for angivelig 30 millioner. Tre millioner var en fin pris, mener borgmester Ib Terp (S), som selv foreslog beløbet.

Fodboldstøtte

Af Morten Munkholm | [email protected]

Brøndby IF manglede akut penge, da sæsonen i foråret 2008 gik på hæld.

Fodboldklubben havde formøblet næsten 100 millioner kroner på et år, hvor regnskabet gik fra et plus på 71,9 millioner i 2006 til et underskud på 24 millioner i 2007.

Brøndby Kommune stod dog med en nøgle til at få løst en del af problemet i deres gamle handelsaftale om Brøndby Stadion fra 1998.

- Vi er bekendt med, at der er tinglyst en bestemmelse om, at stadionnavnet til enhver tid skal være Brøndby Stadion, og at navnerettighederne tilhører Brøndby Kommune. Vi mener, at stadionet er en attraktiv reklamesøjle, og at vi ved at sælge navnerettighederne til en sponsor kan opnå betydelige indtægter, skriver daværende direktør i klubben, Hermann Haraldsson, til borgmester Ib Terp (S) i et brev, Kommunen har fået aktindsigt i.

En måned senere har kommunen vedtaget at sælge navnet til Brøndby IF for tre millioner kroner. En pris, borgmester Ib Terp selv har foreslået og som på ingen måde står mål med de 30 millioner, Brøndby IF angivelig får blot 25 dage senere, da de sælger navnet videre til Jesper ’KASI’ Nielsen. Alligevel var handlen lige efter bogen, mener Ib Terp.

- Godt nok var det mit tal, og det, jeg forhandlede mig frem til med klubben, men det var ikke sådan, at vi ikke orienterede Statsforvaltningen. Handlen er helt ren, siger han.

Borgmestre bør ikke anslå pris

Et telefonnotat viser, at kommunens juridiske chef ganske rigtigt har drøftet sagen med Statsforvaltningen, som giver grønt lys til, at de kan foretage handlen. Men ifølge flere jurister, Kommunen har talt med, bør en borgmester ikke selv anslå prisen i den slags handler.

- Det kan være utrolig svært at vurdere en pris som den, de har skullet give i Brøndby. Og hvis de ikke har fået foretaget en professionel vurdering forinden, er kæden efter min vurdering hoppet af, siger lektor Sune Troels Poulsen fra Københavns Universitet.

Han mener, at kommunerne bør få foretaget en ekstern vurdering, hvis de vil undgå mistanke om statsstøtte eller vennetjenester i deres fodboldhandler.

Kommunikation

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet