Bornholm ønsker sig snestorm hele året

Målet er klart: Den truende afvikling af Bornholm skal vendes. Det mener et lokalt borgerinitiativ, der vil sikre udvikling af klippeøen. Målet er 10.000 nye indbyggere på få år. 

Bornholm

Af Claus G Theilgaard | [email protected]

Målet er: 50.000 indbyggere i år 2025. Det er næsten 10.000 flere øboere end i dag.

Målsætningen blev lanceret af Anders Wik, der står bag tænketanken Vores Bornholm, der igennem flere måneder har arbejdet målrettet på at opsamle og udvikle ideer, der kan udvikle klippeøen i periferien af Danmark.

Han indledte i sidste uge et massivt besøgt borgermøde, hvor planerne blev fremlagt for borgere og folkevalgte.

Ideerne spænder lige fra en gyllefri ø og 100 procent økologisk til billige shuttlefly og megahurtige højhastighedsforbindelser.

”Vi skal være kendt for at være verdens hurtigst voksende samfund. Vi skal også være kendt for at være verdens stærkeste samfund og fællesskab, sagde Anders Wik og henviste til forrige vinter, hvor Bornholm blev verdenskendt for det sammenhold, fællesskabet udviste under julens massive snekaos, der lukkede store dele af øen i flere uger. Det var dengang, en jordemoder måtte have skiene frem for at forløse en lille ny. En historie, der gik verden rundt.

”Vi skal have et samfund, som havde vi snestorm hele året. Det er det, vi skal være kendt for: at have snestorm hele året”, lød det fra Anders Wik.

Mange deltagere

Næsten 500 bornholmere var mødt op til mødet. Det er godt en procent af øens indbyggere.

Og det glædede borgmester Winni Grosbøll (S) – selvom hun havde sat vin på højkant på, at der ikke ville komme så mange.

Hun forudser nu et stort arbejde med at komme videre med projektet. 

”Noget er rimeligt til at gå til. Men andet – for eksempel fibernet er svært. Nu er vi i en sejrsstime. Men der vil også komme projekter med et dyk. Dem må vi tage sammen,” sagde Winni Grosbøll og henviste til en undersøgelse i et borgerpanel med 700 borgere, der entydigt pegede på, at Bornholm er et godt sted at bo.

”Hold op, hvor er Bornholm et godt sted at bo. Jeg skal være den første til at indrømme, at ikke alt går, som det skal. Men lad os holde fast i, at Bornholm er et godt sted at bo.”

For mange år siden gennemførte borgerne i landsbyen Uldum ved Horsens et lignende initiativ. En af erfaringerne derfra var, at alene initiativet var med til akkumulere udvikling i Uldum. Potentielle tilflyttere ser nemlig meget positivt på den type initiativer.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet