Borgmestre: Vi vil beholde vores landbetjente

Landbetjentene i hele landet er tæt på at være fortid. Det vil kompromittere det kriminalpræventive arbejde i de mindre byer og i værste fald forstærke affolkningen i udkanten.

Nærpoliti

Af Simone Wrem Johannessen | [email protected]

Flere kommuner i Midt- og Vestsjælland har i efteråret mistet deres landbetjente. Det får de berørte borgmestre til at frygte, at den hårde kriminalitet og bandeproblemerne i de større byer altid vil blive prioriteret højere end det kriminalpræventive arbejde i lokalsamfundene.

- Vi er kede af at miste vores landbetjente, for de gjorde et stort arbejde, og de var meget synlige i gadebilledet, siger Mette Touborg, SF-borgmester i Lejre.

Landbetjentene er blevet forflyttet til større stationer, da politiledelsen i Midt- og Vestsjælland ikke længere mener, at de udfylder nogen særskilt rolle i lokalsamfundene. I Lejre Kommune mister tre byer den lokale landbetjent, mens der i Roskilde fjernes tre landbetjente i henholdsvis Viby Sjælland og Jyllinge.

- Borgerne i Jyllinge er rigtig bekymrede og kede af, at lokalbetjente ikke længere har fast station i byen, siger Joy Mogensen, socialdemokratisk borgmester i Roskilde, og tilføjer:

- Jeg har svært ved at følge politiets ræsonnement, for vi ved jo, hvor vigtigt det er. Vi havde tidligere i Jyllinge nogle unge, der lavede noget hærværk, og efter vi fik en politibetjent, som var stærkt til stede,  forsvandt det miljø helt – og det er vi som kommune optaget af ikke må komme tilbage.

Det er ikke kun på Sjælland, at landbetjentene bliver afskaffet. I Nordjylland og Sydøstjylland er der også udsigt til, at lokalsamfundene mister den lokale betjent.

- Vi har nedlagt landbetjentstillinger, når vi har fundet det hensigtsmæssigt i forhold til vores opgaveløsning at slå nogle opgaver sammen. Det er noget, vi gør henad vejen, siger Jan Andersen, politiinspektør og leder af lokalpolitiet ved Østjyllands Politi.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet