Borgmester uden flertal: "Ikke det store problem"

Det gode samarbejde fortsætter i Sønderborg, forsikrer borgmester Aase Nyegaard (L), efter at to SF-medlemmer har trukket deres støtte til hende.

Ugens uundgåelige

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Havde du forventet, at dine to byrådskolleger ville trække sig fra flertalsgruppen?

Nej, det havde jeg ikke. Og jeg synes heller ikke, det er det rigtige, de har gjort, men omvendt så kan jeg jo forstå, at de har brug for at stå frit i forhold til valget. 

Er du overrasket over, at de valgte at gå på grund af et kursuscenters placering?

Ja, det må jeg sige. Jeg ved ikke, om det var lige præcis dér, begrundelsen lå for at gøre det her.

Jeg tænker, at når man har haft et rigtig godt samarbejde i tre et halvt år – og jeg synes, Jørgen Jørgensen har været god som socialudvalgsformand – så kan jeg ikke helt forstå, at de skulle tage sådan en beslutning, fordi vi ikke vil købe en privat mands hotel og lave det til et kursuscenter, medmindre der er nogle andre dagsordener.

Hvordan er stemningen blandt jer i byrådet?

Jeg har jo kunnet mærke fra nogen i byrådet, dog ikke fra flertalsgruppen, at man har ført valgkamp de sidste tre et halvt år. Og samtidig kan man sagtens mærke, at der kun er fem måneder til valget. Der er valgkamp i det her.

Men vi har alle sammen i 2013 lavet et budgetforlig, og det vil jeg da gøre mit til, at vi kan igen. Jeg synes, vi har fået rigtig mange store planer igennem før, vi har fået styr på vores økonomi og på driften og så kommer budgettet, og det skal vi også have klaret. Så mere alvorligt tager jeg det ikke.

Hvordan føles det at være borgmester uden flertal?

Jeg synes ikke, det er forfærdeligt. Det handler om, at vi alle sammen arbejder sammen, og det handler om, at når vi for eksempel også har lavet et fælles budget, så er det jo alligevel sådan, at vi alle skal være med. Så om man sidder i en flertals- og mindretalsgruppe, har jeg ikke det store problem med, udover at jeg synes, det er ærgerligt, de har valgt sådan.

Da I konstituerede jer i sin tid, var det med et snævert flertal med mange forskellige partier. Havde du forestillet dig, at du ville stå i denne her situation på et tidspunkt?

Jeg ville aldrig selv bruge de samme metoder, og jeg kan slet ikke forstå, at man bryder en konstitueringsaftale, fordi man ikke lige kan få det, man vil have. Vi var seks partier, som lavede en konstituering, som jeg synes var rigtig god dengang. Og dér må jeg sige, at vi jo ikke bare alle sammen kan sidde og sige, at hvis ikke jeg får det og det, så går jeg. Vi er nødt til at samarbejde. 

Hvordan vil det præge den kommende tid og valget?

Jeg går ind til alt samarbejde med åbne arme – det gør jeg i forhold til SF, og det gør jeg i forhold til de andre. Så jeg tror ikke, det kommer til at påvirke noget faktisk. Hvis SF har brug for denne her platform til at stå frit, så er det sådan.

Hvordan har du det med, at der ikke er lagt op til en ny konstitueringsaftale?

Det håber jeg heller ikke der kommer. Og det er der vist heller ikke nogen, der kunne finde på. Det ville borgerne også virkelig opfatte som en børnehave.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet