Biofos er Danmarks største spildevandsvirksomhed, der renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet.
Biofos er Danmarks største spildevandsvirksomhed, der renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet.
Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Blev fyret efter ulovlige millionindkøb: Nu chef med ansvar for milliardplan hos landets største spildevandsselskab

Tidligere konstitueret ARC-direktør blev fyret efter sag om ulovlige indkøb 306 mio. kr. Nu får han ansvaret for investeringer for 1 mia. kr. hos Biofos.

Indkøb

Af Tobias Hansen Bødker og Jens Holm | [email protected] ,[email protected]

14 dage. Så kort tid sad Amager Ressource Centers (ARC) nye direktør, Jacob Hartvig Simonsen, i sin direktørstol, inden han den 7. september i år valgte at skille sig af med sin forgænger på posten, Dan Fredskov, efter en sag om omfattende udbudsrod og ulovlige indkøb for mindst 306 mio. kr.

Godt to måneder senere har landets største spildevandsselskab, Biofos, nu valgt at ansætte Dan Fredskov som plan- og projektchef. Det fremgår af en pressemeddelelse fra det fælleskommunale selskab.

"Dan Fredskov er 58 år og kommer fra en stilling som energichef hos Amager Ressource Center, ARC. Han har tidligere været i et rådgivende ingeniørfirma med ansvar for projektering af større maskin- og procesanlæg samt toplederstilling hos en leverandør til vores branche," lyder det i pressemeddelelsen, som ikke nævner Dan Fredskovs to måneder gamle fratrædelse med ét ord.

Hos Biofos får Dan Fredskov stor indflydelse i den helt nyoprettede stilling som plan- og projektchef. Den fratrådte ARC-direktør får hele ansvaret for "opgaveportefølje inden for udvikling, planlægning, miljø, projekter og anlæg", fremgår det af meddelelsen.

Helt konkret får Dan Fredskov ansvaret for at gennemføre en investeringsplan for ca. 1 mia. kr., som skal bruges på renseanlæg.

Ulovlige indkøb

Hos Biofos lægges der i pressemeddelelsen særlig vægt på Dan Fredskovs erfaring og meritter som baggrunden for, at selskabet nu har valgt at give ham chefansvaret.

"Dan har således en meget bred erfaring med projektstyring og -ledelse i energi- og miljøvirksomheder samt erfaring som både leverandør, rådgiver og bygherre - erfaringer, som nu kommer BIOFOS til gode," skriver Biofos.

Hos ARC havde Dan Fredskov ligeledes et stort ansvar som den øverste chef for energiafdelingen.

Det var særligt i denne afdeling, hvor Dan Fredskov blev chef i 2007, at selskabet har haft omfattende problemer med at overholde udbudslovgivningen.

Siden 2010 har ARC sendt en lang række millionkontrakter til sammenlagt 306 mio. kr. direkte videre til private leverandører, uden at opgaverne forinden blev sendt i offentlige udbud.

Heraf blev 87 procent af de ulovlige aftaler indgået i energiafdelingen, svarende til ulovlige kontrakter for i alt 266,4 mio. kr., viser en kortlægning, som kommunen.dk tidligere har foretaget.

Vejene skiltes

ARC-direktør Jacob Hartvig Simonsen fortalte i forbindelse med Dan Fredskovs fratrædelse, at det var en ærgerlig afsked for den tidligere energichef.

- Baggrunden er, som I dygtigt har afdækket, at vi ikke har været dygtige nok til at lave udbud. På den baggrund har vi vurderet, at det er bedst for ARC og bedst for Dan Fredskov, at vores veje skilles, sagde direktøren.

Flere bestyrelsesmedlemmer har over for kommunen.dk placeret ansvaret for ARC's ulovlige millionhandler direkte hos Dan Fredskov.

- Hvor skulle ansvaret ellers ligge? Det er jo ikke en fejl, der sker et eller andet sted. Det er jo lovovertrædelser, som man er fuldt bevidste om - det siger den her rapport nu. Det er ikke fordi, at man har handlet i god tro og tænkt, at det, man gjorde, var lovligt, sagde bestyrelsesmedlem og medlem af Københavns Kommunes borgerrepræsentation, Ulrik Kohl (EL).

De ulovlige indkøb har dog tilsyneladende ikke haft den store indflydelse i ansættelsesprocessen hos Biofos, der er ejet af kommunerne Albertslund, Hvidovre, Ballerup, Høje-Taastrup, Brøndby, Ishøj, Frederiksberg, København, Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Rødovre, Glostrup, Vallensbæk og Herlev.

kommunen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Biofos' administrerende direktør, John Buur Christiansen, Dan Fredskov samt Biofos' næstformand, borgmester Henrik Rasmussen (K) ved Vallensbæk Kommune.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet