Behov for en tænkepause
Behov for en tænkepause
Af og til kan det være sundt at trække sig lidt tilbage og se tingene mere oppefra – tænke sig godt og grundigt om, før de store og vigtige beslutninger skal træffes. Og selvom det politiske Danmark efterhånden er blevet storleverandør af hurtige handlinger især på asylområdet, så er det netop tænkepausen, der er kommet på mode, når det gælder økonomien.
KL har i den seneste uges tid holdt tænkepause fra økonomiforhandlingerne med regeringen. Konfliktniveauet var optrappet efter de første forhandlingsmøder, fortalte KL-formand Martin Damm (V), som siden har konsulteret det kommunale bagland for at sikre fælles fodslag om den videre vej frem. Egentlig virkede KL ikke specielt interesseret i konflikten – i seneste udgave af Kommunen fortalte Martin Damm således, at han ikke ville true med at forlade forhandlingsbordet og droppe en aftale. Men ved det første forhandlingsmøde fortalte finansministeren, at han nu alligevel anså det for at være et sandsynligt scenarie.
”Vismændenes kritik af boligbeskatningen handler nu ikke længere kun om et økonomisk rationale – den er også blevet et ulighedsspørgsmål.”
Claus Hjort Frederiksen (V) mødte op med en række stramninger udover omprioriteringsbidraget – finansieringstilskuddet på 3,5 milliarder kroner skal væk, og anlægsniveauet skal længere ned. Og der skal tilmed lægges flere sanktioner nedover kommunerne, så de bliver straffet økonomisk, hvis de bruger flere penge på anlæg end aftalt. Parterne forventes at mødes igen i denne uge, og normalt forsøger de at lande en aftale i starten af juni - men det er tidligere sket, at det først blev på Folkemødet.
Det kan stadig ende med et sommerdrama, hvis KL forlader forhandlingerne eller stemmer en økonomiaftale ned. Så skal Kristian Thulesen Dahl (DF) og resten af blå blok finde en løsning, og selvom de nok skal blive enige om omprioriteringsbidraget, hvad så med finansieringstilskuddet, som går til de trængte kommuner, DF lover at hjælpe? Og hvad med grundskylden, som sidste sommer fik De Konservative til at ville stemme imod regeringens aftale? Det kan kickstarte nogle svære stridigheder, som statsministeren ellers havde udskudt til sensommeren.
Lars Løkke Rasmussen har nemlig også haft behov for en tænkepause. Skattelettelser, pensionsreformen, PSO-afgift og ejendomsvurderinger blev koblet sammen til en 2025-plan og skubbet til efteråret. Optakten er i fuld gang, og statsministeren gør sit for at tale en vækstkrise op. Det bliver til efteråret, han skal finde pengene til alle løfterne i regeringsgrundlaget – og med den økonomiske kløft mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance in mente bliver det ikke let.
Til afslutningsdebatten onsdag lagde Lars Løkke Rasmussen syv udfordringer frem, som han vil løse: vækst- og produktivitetsproblemet, den skæve balance mellem folk på og uden offentlig forsørgelse, pressede offentlige finanser, flygtningekrise, forbedret kernevelfærd, retvisende ejendomsvurderinger og finansiering af vedvarende energi.
Måske burde statsministeren dog bruge sin tænkepause på at få et emne mere på listen: Den geografiske skævvridning af Danmark. Godt nok har regeringen leveret udflytning af arbejdspladser, landbrugspakke og er på vej med en planlovsændring. Men vismændenes kritik af boligbeskatningen handler nu ikke længere kun om et økonomisk rationale - den er også blevet et ulighedsspørgsmål, hvor tallene viser, at folk i storbyområderne bliver langt rigere på skattestoppet end på landet – og at udviklingen bare vil fortsætte! Regeringen skal også have aftalt en ændret udligning fra år 2018, og lander det forkert, kan det blive en hård nød ved kommunalvalget næste år.
Derfor er der god grund til en tænkepause for Løkke. Og måske han ligesom Herlevs nye kommunaldirektør Jesper Zwisler (læs interview her) kan bruge den til at blive klogere på sit lederskab.
– Redaktionen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.