Alle vore kommuner skal have fair vilkår
Alle vore kommuner skal have fair vilkår

Det er meget positivt, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen har præsenteret et forslag til reform af den økonomiske udligning mellem landets 98 kommuner. Fordi det er meget hårdt tiltrængt, og reformen kan sikre et langt mere retfærdigt grundlag for kommunernes løsning af en række vigtige opgaver og servicen over for borgerne.
Udformningen af et nyt og mere retfærdigt system for udligning, der skal træde i kraft i 2021, bliver vanskelig, men det er helt nødvendigt at få klaret. I årenes løb er der blevet lappet og vævet et kludetæppe af særordninger, særtilskud, ekstraordinære finansierings-tilskud og endog parallelle systemer i striber.
Bred politisk aftale ønskes
Det lykkedes ikke VLAK-regeringen at finde en ny model for fordelingen af penge mellem kommunerne i foråret 2018. Men nu arbejder S-regeringen hårdt for at sikre en bred politisk aftale sammen med blandt andet Venstre, så et nyt og mere retfærdige økonomiske grundlag for kommunernes aktiviteter også er sikret efter valget til Folketinget næste år. I 2020 bliver der omfordelt 18,6 milliarder kroner fra de rigeste til de fattigste kommuner.
Det er meget vigtigt at få udformet en ny ordning for udligning, så den kan accepteres og respekteres af så mange kommuner som muligt – helst alle. Uanset om de er rige eller fattige, røde eller blå. Og vi skal undgå strid mellem øst og vest og mellem 'rige og fattige' kommuner.
Opgør er på høje tid
Derfor skal vi også have rettet op på den store forskel på, hvor meget vi betaler i skat til kommunen rundt om i landet. I dag må borgerne i områder med de laveste indkomster betale den højeste skat. Skævheden gælder også såkaldt bund-skat, hvor forskellen ligger på fem procentpoint mellem højest og lavest beskattede kommune.
Det er på høje tid, at vi får gjort op med et system for udligning, som samlet set har betydet, at flere rige kommuner i og omkring hovedstaden og enkelte i andre dele af landet er blevet tilgodeset på bekostning af en stor gruppe af kommuner i provinsen og især i landdistrikterne.
Udspillet fra regeringen har allerede kaldt skarpe reaktioner frem fra enkelte af de mest velstillede kommuner. På den baggrund vil det være interessant og vigtigt med en oversigt over, hvad vore 98 kommuner har til rådighed af kroner pr. indbygger til at klare rækken af opgaver efter reformen!
Allerede i 1990'erne gik vi Landsforeningen Det Skæve Danmark i aktion for at få en mere retfærdig udligning. Det lykkedes at komme igennem med enkelte forbedringer, men der er stadig meget at rette op på, så nu må tiden være inde til at komme helt i mål.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.