Elever i 1.g og 2.g på landets gymnasier har fået et stort ønske opfyldt. Fra onsdag i næste uge må de atter vende tilbage til klasselokalerne. Det besluttede Folketingets partier i en udvidet genåbning.
Elever i 1.g og 2.g på landets gymnasier har fået et stort ønske opfyldt. Fra onsdag i næste uge må de atter vende tilbage til klasselokalerne. Det besluttede Folketingets partier i en udvidet genåbning.
Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Alle elever kommer tilbage i klasselokalet

Dyreparker, kulturaktiviteter, videregående uddannelser og foreningsliv har fået lov at genåbne tidligere end først planlagt. Landegrænser åbnes også for nogle.

genåbning

Af Ritzau | [email protected]

I måneder har de kun set deres klassekammerater via en skærm til fjernundervisningen. Men fra 27. maj må de studerende i 1.g og 2.g samt første år på HF vende tilbage til skolen.

De får omkring fire uger sammen i klasselokalerne, inden sommerferien melder sin ankomst.

Det blev klart, efter at lederne af Folketingets ni partier sent onsdag aften blev enige om at udvide genåbningens fase 2. Her sneg de studerende sig med.

Alligevel kan eleverne ikke vinke farvel til fjernundervisningen. For når der på grund af coronapandemien stadig er krav om en meters afstand mellem dem, kan alle ikke være i lokalerne på samme tid.

Det vurderer interesseorganisationerne Danske Gymnasier og Danske HF og VUC.

- Hvis vi får lov til at køre det på den måde, at vi kan have en gruppe elever inde ad gangen - og så der stadig er nogen, som indimellem kan få virtuel undervisning - så kan vi nok godt få det til at fungere, siger Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier.

Usikker startdato

Retningslinjer for genåbningen mangler endnu. Derfor er det ifølge gymnasierne ikke sikkert, at eleverne kan komme i skole allerede onsdag i næste uge.

Så lang tid behøver man dog ikke vente, før man kan gøre brug af nogle af landets mange kulturtilbud. Det bliver både muligt at købe en spand popcorn til at nyde i en af landets mange biografsale, og se på dyr eller kunst i zoologiske haver og museer.

De er også blandt dem, der får lov til at åbne i fase 2 som følge af onsdagens aftale.

Partilederne valgte at skrue op for blusset under genåbningen, fordi det såkaldte smittetryk er lavere end forventet.

Forsamlingsforbud lempes

Dermed er det ikke registreret, at smitten skulle være taget på himmelflugt, efter at først daginstitutioner og de mindste skoleklasser åbnede, hvorefter erhverv som frisører, tatovører og fysioterapeuter fulgte trop.

Politikerne har desuden aftalt, at folk over sommeren skal have lov at samles flere ad gangen.

I øjeblikket må man maksimalt være ti samlet, men 8. juni hæves tallet til 30-50. Det forventes hævet yderligere fra 8. juli og igen fra 8. august. Hvad de grænser bliver, er endnu ikke fastsat.

Udlændinge tilbage i sommerhusene

Det er ikke kun folk, der til daglig bor i landet, som kan nyde den danske sommer.

Listen over såkaldte anerkendelsesværdige formål for indrejse i Danmark bliver udvidet fra 25. maj, så eksempelvis udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må rejse ind i landet.

Desuden får udenlandske kærester og bedsteforældre også lov at krydse grænsen til Danmark. Også forretningsfolk får lov til at rejse ind og ud af landet.

Det har været et stærkt ønske fra flere kommuner i Syd- og Sønderjylland at få lempet reglerne, så særlig tyske og norske sommerturister kunne komme hertil.

Det var også kravet fra de borgerlige partier samt De Radikale og Alternativet ved forhandlingerne om genåbning.

Selv om mange dele af samfundet har fået lov at åbne tidligere end ellers planlagt, gælder det hverken for natteliv, spillesteder, fitnesscentre, legelande eller svømmehaller.

Det er fase 2 blevet udvidet med

De må åbne straks:

* Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier.

* Zoologiske haver og botaniske anlæg.

Disse må åbne fra 27. maj:

* Udendørs forlystelsesparker.

* Sommeraktiviteter for børn og unge.

* Voksenuddannelser, herunder kurser målrettet ledige samt sprogcentre.

* Højskoler.

* Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser.

* Videregående uddannelser må afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde.

* Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner for blandt andet korsang) og spejdere.

* Fuld åbning af DR og TV2.

* Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse.

* Fysisk tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

* Der er varslet, at der kommer lempede retningslinjer for besøg og aktiviteter på eksempelvis plejehjem, hospicer og bosteder.

Kilde: Statsministeriet

 

Arbejdsmarked

Børn & unge

Kultur

Social & sundhed

Økonomi

Tilmeld dig nyhedsbrevet