Aktivering mindsker uligheden

Den aktive beskæftigelsesindsats er dyr, men tjener tilgengæld sociale formål og mindsker uligheden, viser ny analyse

OMFORDELING

Af Redaktionen | [email protected]

Den økonomiske ulighed i det danske samfund mindskes som følge af, at der bruges penge på en række aktive arbejdsmarkedsprogrammer.

Arbejdsløshed skaber økonomisk ulighed, og denne ulighed ville være større, hvis ikke samfundet fx brugte penge på aktive tilbud til at motivere de ledige. Det viser en række analyser, som Rockwool Fonden har foretaget.

16 milliarder kroner
Til trods for disse positive effekter kan der sættes spørgsmålstegn ved, om vi i Danmark har fundet det rette indhold og det rette niveau for den aktive beskæftigelsesindsats.

Intet land i OECD bruger så stor en andel af BNP på aktivering som Danmark i disse år. Vi bruger tre gange så meget som det gennemsnitlige OECDland.

Og det kan langt fra begrundes samfundsøkonomisk altsammen, siger Torben Tranæs, forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed.

- I runde tal bruges der 16 mia. kr. på den aktive indsats. Det er rigtig mange penge, og samfundet får ikke beskæftigelsesmæssig valuta for dem alle. Men med indsatsen tilgodeses også sociale og fordelingsmæssige hensyn. Over skatten betaler alle til indsatsen, men det viser sig, at det især er mennesker med lavere indkomst, der får glæde af den, siger Torben Tranæs.

krn

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet