Afbureaukratisering - YES!

Statsministerens 105 forslag om enklere regler modtages med både glæde og skepsis. På høje tid, lyder det fra kommunerne.

Ledelse

Af Janni Brixen | [email protected]

Regeringens plan for mindre bureaukrati og mere tid til borgerservice falder på et tørt sted. Planen med 105 forslag til forenkling imødekommer nemlig en række af de kritikpunkter, som chefer og medarbejdere i kommunerne længe har peget på. For eksempel de mange indberetningskrav i børnesager og de stramme krav om tilsyn med plejehjemmene, fortæller Kommunaldirektørforeningens formand, Jens Christian Birch.

”Vi er især glade for, at man har lyttet til de mange ledere og ansatte i kommunerne. Det er første gang, at en regering kommer med så omfattende forslag til forenkling, og det er på høje tid at forenkle reglerne,” siger han. 

Socialrådgivere skeptiske

Tilliden til, at de 105 forslag bliver til reel lettelse ude i den kommunale virkelighed, kan dog ligge på et lille sted, når man spørger socialrådgiverne. Landets jobcentre har for eksempel fået 142 nye love, lovbekendtgørelser og cirkulærer at bakse med, viser en ny opgørelse. Formanden for landets socialrådgivere, Bettina Post, tvivler på, at Lars Løkke Rasmussens (V) nye løfter nogensinde vil kunne mærkes ude på arbejdspladserne.

”Selvom vi er blevet lovet det modsatte, er der hele tiden kommet nye regler, som vi socialrådgivere skal bruge tid på at sætte os ind i og administrere. Og al min erfaring siger mig, at der vil blive ved med at komme nye regler,” lyder det fra socialrådgivernes formand.

Tvivlsomt udbytte

Et af de 105 forslag går ud på at slække på kravet om, at skoler og børnehaver skal revidere lærerplaner hvert eneste år. Regeringen har nu fået øjnene op for, at det faktisk tager tid fra børnene, når læreren skal gå ind på sit kontor og lave papirarbejde. Og udbyttet af lærerplanerne er i mange tilfælde tvivlsomt, indrømmer de Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær.

”Jeg er selv forælder og klikker ind på intranettet og tjekker mine børns elevplaner - og jeg kan godt selv se, at det er lidt spild af tid at læse, at 'Asger er meget interesseret i håndarbejde og gør fremskridt ved symaskinen'. Det læste jeg også sidste år, og det tager jo lang tid for læreren at skrive for alle 27 elever,” mener den tidligere socialminister.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet