Ærø - gratis bus til alle

Det har givet Ærø god reklame og bundet øen bedre sammen, at Ærø har indført gratis bustrafik, mener øens borgmester.

Busreklame

Af Susanne Sayers | [email protected]

På Ærø kører busserne i timedrift. De er også gratis; det er bare om at stå på. Det gælder skolebørn, voksne, pensionister, turister - på Ærø kan alle komme med bussen uden at skulle have penge eller rejsekort op af lommen.

- Vi begyndte på det for et par år siden. Vi regnede ud, at det gav os næsten lige så mange omkostninger at administrere billetterne, som vi fik ind i indtægter. Og så besluttede vi at gøre kørslen gratis, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S).

”Nu benytter mange sig af muligheden for gratis at komme rundt og se øen, og på den måde får vi også spredt pengene fra dem lidt bedre.”

Fra 1. januar i år har Ærø også meldt sig ud af Fynbus. Ikke på grund af utilfredshed med kørslen, men fordi der for en lille kommune var penge at spare.

- Vi har et udmærket samarbejde med Fynbus, som også udfører nogle af vores kørselsopgaver. Men for en lille kommune med en meget enkel køreplan, hvor der ikke bliver krydset kommunegrænser under kørslen, var der ikke mange fordele for os ved at være med i Fynbus, og da vi så afskaffede busbilletterne, var der meget lidt administration og planlægning tilbage, siger Jørgen Otto Jørgensen.

Gratis busser er god reklame

Jørgen Otto Jørgensen mener, at de gratis busser har givet Ærø flere fordele.

- Sidste år havde vi en nettotilflytning. Det er selvfølgelig svært at sige, om det har noget med busserne at gøre, men det er i hvert fald en fordel ikke at være afhængig af to biler og at vide, at børnene bare kan hoppe på en bus, når de skal i skole eller rundt, så jeg tror, det betyder noget både i forhold til at holde på familierne og for dem, som overvejer at flytte hertil, siger Jørgen Otto Jørgensen.

- Samtidig har vi fået rigtig god respons fra turisterne. Vi har jo især sejlerturister, og før blev de mest nede i havnen. Nu benytter mange sig af muligheden for gratis at komme rundt og se øen, og på den måde får vi også spredt pengene fra dem lidt bedre.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet