Det russiske ægtepar Andrej og Sergej måtte betale knap 3.000 kroner for at blive viet på Ærø, fordi kommunen havde ladet private aktører stå for fordelingen af vielsestider. Foto: Susanne Sayers
Det russiske ægtepar Andrej og Sergej måtte betale knap 3.000 kroner for at blive viet på Ærø, fordi kommunen havde ladet private aktører stå for fordelingen af vielsestider. Foto: Susanne Sayers

Ærø gav bureauer ulovlig fordel

Russiske Andrej og Sergej blev tvunget til at gå gennem private bureauer, da de skulle vies i Ærøskøbing. Ulovligt, siger juridisk ekspert. Vi ændrer praksis, lover Ærø Kommune.

Ventetid

Af Susanne Sayers | [email protected]

Ærø Kommune ændrer praksis ‘med omgående virkning’, efter at en juridisk ekspert har fastslået, at kommunen har begået magtfordrejning i forbindelse med turistbryllupperne.

Forhistorien er, at et russisk ægtepar har fortalt til Kommunen, at det følte sig tvunget til at gå gennem de private ægteskabsbureauer, da de to ville vies af kommunen.

Da parret henvendte sig til Ærø for at spørge om vielse, var meldingen, at kommunen ikke kunne foretage vielsen inden for seks måneder, med mindre parret gik gennem et af de private bureauer.

Dermed blev prisen ikke de 500 kroner, som er det lovbestemte gebyr for en udenlandsk vielse, men næsten 3.000 kroner.

– De private bryllupsarrangører havde fået lov at booke samtlige tider et halvt år frem i tiden, og derfor var vi tvunget til at gå gennem dem, selv om vi fint selv kunne ordne vores papirer. Jeg synes, det er en urimelig udnyttelse af situationen, siger Andrej, den ene af de to nygifte.

Ærø Kommune har bekræftet, at vielsestidspunkterne indtil onsdag i denne uge blev overdraget til de private bureauer et halvt år frem i tiden for at lette sagsbehandling og planlægning i kommunen.

Men det er magtfordrejning og i strid med flere love, fastslår lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

– Det er forvaltning på et usagligt grundlag. Det svarer til, at man er tvunget til at gå gennem private bureauer og betale mere for at få et pas hos borgerservice, hvis man ikke vil vente et halvt år. Hvis der er tale om vielser af EU-borgere er det også i strid med EU-retten, siger Sten Bønsing.

Kommunen har efterfølgende forelagt den juridiske vurdering for Ærø Kommune, og her er der ingen tøven hos Anne Bille, som er leder af sekretariatet og chef for borgerservice.

– Vi har begået en fejl og stopper med øjeblikkelig virkning, siger hun.

– Det er skredet for os. Det er blevet en stor opgave meget hurtigt, og så er det her sket, uden at vi har været tilstrækkeligt opmærksomme på det, tilføjer hun.

Anne Bille mener, at mange par alligevel vil benytte bureauerne, men bureauerne vil ikke længere have en slags monopol på vielsestiderne flere måneder frem. Det er uvist, hvor mange par, som ikke har ønsket at gå gennem bureauerne, der har følt sig tvunget til det.

Andrej og ægtefællen Sergej er godt tilfredse med, at der er sat en stopper for kommunens praksis. Umiddelbart overvejer de ikke at foretage sig mere for at få de penge igen, de var nødt til at betale.

– Nu er vi gift, og det var det, vi ønskede. Men har vi været med til at gøre det lettere for andre at blive viet, uden at deres situation udnyttes, er jeg virkelig glad for det, siger Andrej.

Andrej og Sergej er ikke parrets rigtige navne. Begge har bedt om at få navnene anonymiseret, da homoseksuelle er udsat for trusler i hjemlandet, og Andrejs arbejde er kritisk over for den russiske regering. De rette navne er redaktionen bekendt.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet