Advarsler på junkfood kan være på vej i Canada

Canadiske læger foreslår, at der indføres advarselsmærker på junkfood. Danske politikere er splittede om forslaget

Af Sofie Flensburg | [email protected]

‘Transfedtsyrer dræber’ og ‘fedme forkorter dit liv’ kan blive budskaber, canadierne i fremtiden kan blive mødt med, når de bestiller en pizza eller burger. Den canadiske lægeforening, Ontario Medical Association foreslår nu, at myndighederne skal lade sig inspirere af advarselsmærkerne på cigaretter i kampen mod fedme. I Danmark er Socialdemokraterne åbne overfor forslaget.

- Vi følger meget med i hvad der sker i andre lande, og hvis det her skulle vise sig at have en effekt, vil jeg meget gerne være med til at tage en politisk diskussion om det. Når vi har vedkendt os et sundhedsproblem, må vi også være klar til at gøre noget ved det, siger forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen (S).
Venstre er derimod mindre positivt stemt.

- De eksisterende mærkningsregler er gode, og der er ikke umiddelbart behov for yderligere mærkning, siger forebyggelsesordfører Jane Heitmann (V), som mener, at politikerne bør have tillid til forbrugernes egne sunde fornuft. 

Heller ikke Radikale Venstres sundheds ordfører Camilla Hersom bryder sig som det canadiske forslag, som hun mener kan udhule den effekt, som eksempelvis mærkerne på cigaretpakker har vist sig at have. 

- Befolkningen bliver immun over for advarslerne, hvis man spreder dem ud over alle mulige andre områder. Jeg mener, at vi skal reservere advarslerne til tobaksområdet, siger Camilla Hersom, som tidligere har været formand for Forbrugerrådet. Hun peger også på, at junkfood ikke i samme grad som tobak er afhængighedsskabende.

EU-regler blokerer
Selv hvis politikerne skulle blive enige om en advarselskampagne mod usund fastfood, så vil det være sin sag at føre igennem, fortæller projektchef for forebyggelse og dokumentation i Kræftens Bekæmpelse, Gitte Laub Hansen.

- Jeg synes, at der er paralleller i deres ageren på markedet, men EU-lovningens mærkningsforordninger for fødevarer gør det ikke muligt at gennemføre disse ”usundhedsanprisninger”, siger hun.
Gitte Laub Hansen peger desuden på, at madvarer ikke på samme måde som cigaretter kan forbindes direkte med sundhedsrisici.

- Man kan blive nødt til at se på, hvad der er af muligheder for at knække fedmekurven, men der er den vigtige forskel, at røg er direkte sundhedsfarlig, mens vi skal have mad for at overleve. Det vil være svært at bevise, at det at spise en bestemt madvare én eller ganske få gange gør folk overvægtige eller giver dem diabetes, siger hun.

 

Canada indførte i 2001 som det første land i verden advarselsmærker på cigaretpakker, som siden har spredt sig til blandt andet Danmark. Ifølge undersøgelser påvirker advarsler og billeder på pakkerne hver femte rygers tilbøjelighed til at lægge tobakken på hylden. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet