5 skarpe til Otto Jespersen

Otto Jespersen, kommunaldirektør Esbjerg Kommune

Etiske investeringer

Af Niels Krogh Søndergaard | [email protected]

Esbjerg investerer i Heidelberg Cement og Fiat, som ifølge Danwatch’s undersøgelse bidrager til enten drift eller konstruktion af muren, bosættelser eller anden besættelsesinfrastruktur på Vestbredden. Hvor længe vil I fortsætte samarbejdet?

”Vi kan jo ikke sidde her fra Esbjerg og vurdere, om vores penge bliver brugt på noget forkert. Derfor er vores investeringer håndteret af Sydbank og Nykredit, som får screenet virksomhederne for lovbrud og lignende. De har i dag svaret, at virksomhederne ikke fejler noget etisk eller juridisk. Jeg går ud fra, at screeningbureauerne fungerer som de skal.”

Skal det offentlige gå foran og skære båndene til bosættelsesvirksomheder, der bidrager til at bryde FN's folkeret?

”Vi skal have en høj etisk standard i Esbjerg Kommune. Derfor har vi retningslinjer i byrådet, som vi overholder. Vi har i alt fire banker som investerer for os, og som får screenet virksomhederne for lovbrud og lignende. Jeg går ud fra, at screeningbureauerne fungerer som de skal. Jeg har ikke set noget endnu, som får mig til at tro anderledes.”

Er du i tvivl om Danwatch’s troværdighed?

”Jeg tvivler ikke på rapporten. Men situationen er sådan, at det skal undersøges mere grundigt, før en kapitalforvalter skal skære båndene til disse store virksomheder.”

Danwatch’s rapport er da grundig og FN-rapportøren har været ude med skarp kritik af alle økonomiske bånd til disse virksomheder. Er det ikke nok? 

”I sidste ende er det os i kommunen, der styrer det jo. Hvis vi på et tidspunkt bliver i tvivl om vores bankers investeringer, så kan vi skifte bank.”


Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet