'2013 er heller ikke for kønt'

Besparelser, skattestigning, reducerede anlægsudgifter og forlængelse af lån er Helsingørs svar på en skrantende kassebeholdning

DE UDFORDREDE

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Umiddelbart efter kommunalreformen lignede Helsingør en velpolstret kommune med en god solid opsparing. Siden da er det gået så stærkt tilbage, at borgmesteren og økonomiforvaltningen har fundet det nødvendige at advare om risikoen for at blive sat under administration op til dette års budgetforhandlinger.

Aktuelt er kassebeholdningen på over 1.200 kr. pr. indbygger. Alligevel var borgmesterens udgangspunkt for forhandlingerne, at hvis man fortsatte den aktuelle kurs, så ville Indenrigsministeriet allerede banke på og bede om nøglerne til pengekassen til sommer. For at undgå det var udgangspunktet besparelser for 150 mio. kr.

Ifølge borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) er den hårdt pressede kassebeholdning et resultat af tidligere tiders undladelsessynder.

-  Den tidligere så høje kassebeholdning blev skabt, fordi man ville finde penge til investering i vores Kulturværft, og det fandt man ved at undlade at afdrage på vores gæld i en del år. Det var et ret usundt princip, men det var det man gjorde, og det gav en meget høj kassebeholdning, siger Johannes Hecht-Nielsen.

- Derudover lavede man den fejl, at vi havde valgt egenfinansiering på skatten og så glemte at tage højde for, at vi skulle betale 200 mio. kr. tilbage til staten, da det viste sig at vi havde fået mindre ud af det end forventet, siger han.

Midlertidige løsninger
Men selv ikke med næste års sparebudget er man i mål. For en del af de akutte løsninger er kun midlertidige.

- Aftalen for budget 2013 er heller ikke alt for kønt. For vi får det i balance ved at låneforlænge  nogle 10-årige lån til 25-årige lån. Så vi lånefinansierer os stadig ud af en del af problemet, siger Johannes Hecht-Nielsen.

En anden ting, man har gjort, er at reducere anlægsbudgettet til langt under rammen.

- Det er jo der, hvor vi har skabt rigtig mange penge, men det er klart, at vi ikke kan blive ved med det. Men nu har vi en klar aftale mellem aftaleparterne, om at vi er i gang med nogle tiltag, som kan sikre, at vi i 2014 har et serviceniveau, der svarer til, hvad kommunen reelt har økonomi til, siger han.

Ifølge borgmesteren var bekymringen om at blive sat under administration reel nok. Men med den nuværende aftale skal der ske 'meget voldsomme ting', før det kan gå galt. Men i 2014 er der igen træk på kassebeholdningen. Så noget stort flot valgkampsbudget kan der ikke lægges.

- Det bliver der under ingen omstændigheder mulighed for, siger Johannes Hecht-Nielsen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet