Første vaccinationsbølge på landets plejehjem blev klaret hurtigere end ventet. Her er det 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg, der som den første nordjyde blev prikket med vaccinenålen søndag 27. december.
Første vaccinationsbølge på landets plejehjem blev klaret hurtigere end ventet. Her er det 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg, der som den første nordjyde blev prikket med vaccinenålen søndag 27. december.
Foto: Lars Horn, Ritzau Scanpix

114.926 har fået det første vaccinestik

To uger efter de første vaccinedoser blev givet på plejehjem, har knap to procent af danskerne fået første stik. Nu venter mere krævende fase, siger professor.

vaccineplan

Af Ritzau | [email protected]

To uger efter at coronavaccinen for første gang blev uddelt på danske plejehjem, nærmer andelen af vaccinerede sig to procent.

Søndag var 114.926 personer registreret som modtagere af det første af to doser af vaccinen. Det svarer til 1,97 procent af befolkningen.

Dermed lægger Danmark sig i førerfeltet af lande i Europa med flest vaccinerede i første bølge af udrulningen, fremgår det af hjemmesiden "Our World in Data".

- Vi har været godt hjulpet af god planlægning, et sammenhængende sundhedsvæsen og en god digital infrastruktur.

Det vurderer Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

De første 9750 doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech ankom under politieskorte til Statens Serum Institut lørdag 26. december om morgenen.

Næste morgen stod praktiserende læger på plejehjem landet over klar til at dele de første vaccinestik ud.

Bedre udnyttelse giver forspring

Planen var, at man skulle være færdig på plejehjemmene i midten af januar.

Men allerede fredag i sidste uge var meldingen, at alle beboere, der måtte ønske det, havde modtaget første dose.

  Man opererede med et spild på 10 procent, men i stedet har vi set, at man har hentet 20 procent mere ud af de leverede vaccinedoser end ventet.

Desuden har det vist sig muligt at udnytte hver eneste hætteglas med vaccine til sidste dråbe. Lægerne har været i stand til at trække op til syv doser ud af hvert glas mod forventet fem.

- Man opererede med et spild på 10 procent, men i stedet har vi set, at man har hentet 20 procent mere ud af de leverede vaccinedoser end ventet, siger Flemming Konradsen.

Det forklarer, at Danmark indtil videre har fået leveret 95.550 doser, men vaccineret næsten 115.000 personer med første stik.

Nye udfordringer i næste målgruppe

De næste uger skrues der igen op for leverancerne. Ifølge Statens Serum Institut ventes der 58.500 vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech samt de første 5000 doser af vaccinen fra Moderna i denne uge.

Med de første stik uddelt på plejehjemmene er turen nu kommet til de næste på prioriteringslisten: Hjemmeboende ældre der får personlig og praktisk hjælp af kommunerne.

- Det bliver mere udfordrende. For én ting er at line beboere op på et plejehjem. Noget andet at indkalde tusindvis af ældre, der skal lade sig transportere til et vaccinationscenter. Det er en krævende logistisk og planlægningsmæssig opgave, siger Flemming Konradsen.

  Vi forventer at hele setuppet omkring vaccinationsopgaven vil ændre sig over de kommende måneder, når der kommer større leverancer, sådan at man også får et mere decentralt tilbud.

Alle landets fem regioner har åbnet vaccinationscentre til formålet. Efter lidt indledende teknisk knas med invitation til vaccination er der nu kommet gang i vaccinationen af denne målgruppe.

Lose: Praktiserende læger skal med

Sundhedsstyrelsen planlægger ud fra, at man i februar kan nå op på omkring 100.000 vaccinerede om dagen.

Ud over de regionale vaccinationsklinikker vil de praktiserende læger formentlig blive involveret, forventer Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

- Vi forventer at hele setuppet omkring vaccinationsopgaven vil ændre sig over de kommende måneder, når der kommer større leverancer, sådan at man også får et mere decentralt tilbud.

- Og vi vil også se de praktiserende læger spille en stor rolle i den fortsatte udrulning, ligesom de har gjort i forhold til plejehjemmene, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anslår i en prognose, at alle danskere, der måtte ønske det, kan være vaccineret inden udgangen af juni.

Sådan bliver coronavaccinen rullet ud

Sundhedsstyrelsen har prioriteret danskerne i 12 vaccinegrupper. Tallet i parentes er estimat for, hvornår grupperne er færdigvaccineret.

 • 1. Personer som bor i plejebolig med videre (Senest i uge 5 i februar).
 • 2. Personer på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem (Senest i uge 6 i februar).
 • 3. Personer med alder på 85 år og over (Senest uge 9 i marts).
 • 4. Personer i sundheds- og ældresektoren og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion (Senest i uge 16 i april)
 • 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende (Senest i uge 15).
 • 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson (Senest i uge 6 i februar).
 • 7. Personer med alderen 80-84 år (Senest i uge 15 i april).
 • 8. Personer med alderen 75-79 år (Senest i uge 18 i maj).
 • 9. Personer med alderen 65-74 år (Senest i uge 19 i maj).
 • 10. Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19 (Senest i uge 18 i maj).
 • 11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner. (Senest i uge 18 i maj)
 • 12. Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder (Senest i uge 25 i juni).

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet