Yderkommuner uddanner det grå guld

Landets yderkommuner har den største andel 60+ årige på voksen- eller efteruddannelse. Det skyldes blandt andet, at folk generelt har lavere uddannelser og derfor behov for opkvalificering. 

Statistik

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Retten til ny viden har ingen alder. Især ikke, hvis man er bosiddende i en af landets yderkommuner. De fem kommuner, der har flest over 60 år i uddannelse, er enten ø- eller yderkommuner. I Mariagerfjord Kommune har 13 procent, der tager en voksen- eller efteruddannelse, rundet de 60 år.

Ifølge arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Michael Tidemand skyldes det blandt andet, at uddannelsesniveauet ligger under landsgennemsnittet, og derfor har flere behov for at opkvalificere deres kompetencer senere i livet. Et af målene i kommunens beskæftigelsesplan er at begrænse antallet af mennesker på overførselsindkomst. 

”Hvis det er den eneste mulighed for at fastholde folk på arbejdsmarkedet, så skal de også efteruddannes, selv om de er over 60,” siger han.

Samsø er alderspræsident

Michael Tidemand er klar over, at der er færre år tilbage på arbejdsmarkedet for dem over 60, men alligevel ser han det ikke som penge ud af vinduet at investere i deres voksen- eller efteruddannelse. 

”Det drejer sig typisk om ufaglærte industriarbejdere, der mister deres job på grund af globalisering. Hvis de skal have et job, skal de opkvalificeres. Og virksomhederne mangler den kvalificerede arbejdskraft,” siger Michael Tidemand.

Udover Mariagerfjord ligger også Thisted, Langeland og Morsø højt på listen, når det kommer til at sætte det grå guld på skolebænken. Samsø er alderspræsident med 16,13 procent.

I hovedstadsområdet kniber det lidt mere med at satse på at efteruddanne den ældre generation af borgere. I København er 1,6 procent i voksen- eller efteruddannelse over 60 år.

 

Andel deltagere 60+ i voksen- og efteruddannelse

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet