Vil du ikke være rar at blive 10 år længere?

Seniorerne skal have skulderklap for det gode arbejde, for ingen kommuner har råd til at miste dem. Men kommunerne skal passe på ikke at alders diskriminere medarbejderne, mener professor.

Arbejdsmarked

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

 

Hvis der er noget, der giver personalechefer og HR-konsulenter grå hår i hovedet, så er det alle de grå hår, de ser, når de kigger ud over medarbejderstaben. Hver tredje offentligt ansatte er over 50 år. Og følger de danskernes klassiske tilbagetrækningsmønster, har de alle forladt arbejdspladsen om ti år. Konsekvensen bliver, at velfærdssamfundet skrider sammen med de store pensionsmodne årgange. Der er simpelthen ikke hænder nok til at overtage. 

Derfor kredser arbejdsgiverne i øjeblikket om det samme spørgsmål: hvordan får vi seniorerne til at blive? Ifølge professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet, der forsker i tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, handler god seniorpolitik om at anerkende et godt stykke arbejde:

”Seniorpolitik skal være en del af en ordentlig personalepolitik, hvor ledelsen dagligt er i kontakt med medarbejderne, og hvor den så i en sidebemærkning siger: ’nå ja, du nærmer dig 60 – vi håber meget, at du bliver.’ Det er både den bedste og den billigste måde at holde på folk.”

Per H. Jensen mener, at det er essentielt, at der ikke opstår aldersdiskrimination. Derfor bryder han sig ikke om afklaringskurser, hvor medarbejdere på 50+ bliver tilbudt et informationskursus om økonomi, arbejde eller sundhed med henblik på at give uafklarede medarbejdere lyst til at fortsætte:

”Det skaber nemt splittelse internt blandt medarbejderne, når de ældre pludselig skal til at have særbehandling i forhold til de yngre,” siger han. 

Tidlig retræte i Danmark

Beregninger fra KL fra 2009 taler sit tydelige sprog. De næste ti år falder antallet af personer i den erhvervsaktive alder med 60.000. Det betyder, at der bliver rift om de nye kræfter på arbejdsmarkedet og derfor endnu en god grund til at holde så længe som muligt på de ansatte. Kommunerne vil blive særligt hårdt ramt, da andelen af ansatte over 55 år inden for flere faggrupper er omkring 30 procent. Det er en del højere end i den private sektor. Samtidig viser EU-Kommissionens Ageing Report 2009, at danskerne kvitter jobbet, når de er 60,5 år. Konsekvensen bliver i sidste ende, at de gamle ikke får hjælp til at komme i bad, og at skolebørnene ikke får undervisning. For velfærden går på retræte, i samme fart som generation plus forlader arbejdsmarkedet.

Senioraftaler på Fanø

Til inspiration kan resten af landet vende blikket mod Fanø Kommune, hvor mere end halvdelen af de ansatte er over 50 år. Kommunen vandt sidste år Beskæftigelsesministeriets Seniorpraksis Pris for en politik, der tager hensyn til helbred, viden og erfaringer, men som samtidig sikrer, at medarbejderen bliver ved med at arbejde. Hovedmålet er at indgå senioraftaler:

”Jeg kan se en stigende interesse for at lave senioraftaler, hvor folk henvender sig, fordi de gerne vil blive, mod at de kan gå lidt ned i både tid og løn. Og så bevarer de pensionen intakt,” fortæller personalechef Anette S. Jensen, der samtidig peger på, at det også er muligt for seniorerne at skifte til en mindre krævende jobfunktion. 

Kulturændring i Århus

I Århus Kommune arbejder man målrettet på at ændre holdningen til de ældre medarbejdere, fortæller chefkonsulent Carl-Johan Skovsgaard:

”Vi skal have ændret kulturen med den klassiske kommentar i kantinen, hvor man spørger til, hvordan den ældre medarbejder vil leve sin tredje alder, med den underforståelse, at han eller hun vel snart skal på pension.”

Århus arbejder sammen med de store fagorganisationer om målsætningen, så tillidsmænd og HR-medarbejdere kan sprede holdningsændringen til medarbejderne. Kommunen vil derudover udvikle fleksible individuelle  løsninger som alternativ til de rettighedsbaserede løsninger, for eksempel fratrædelsesaftaler, hvor en ældre medarbejder – typisk i forbindelse med en sparerunde – bliver tilbudt lidt mere i pension mod at fratræde sin stilling. Som Carl-Johan Skovsgaard udtrykker det, så ”får det jo ikke ligefrem folk til at blive på arbejdsmarkedet”. Og det er Per H. Jensen helt enig i:

”Problemet med den offentlige seniorpolitik er, at man har været vant til, at hvis staben skulle indskrænkes, så puffede man seniorerne ud først.”

Han mener, at den bedste strategi i Danmark er at udvikle håndfaste metoder til at sikre, at det grå guld bliver på arbejdsmarkedet. Og Per H. Jensen er ikke i tvivl om, hvad der skal til:

”Anerkendelse er det nye buzzword.” :

 

HR & uddannelse

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet