Billede

Videnskaben har talt: Din baby er socialist

Børn fødes med moralske impulser, en udpræget retfærdighedssans og kan skelne mellem godt og ondt, mener Yale-forsker.

Af Benjamin Holst | [email protected]

Hvis du gik rundt og troede, at vi - som Sigmund Freud hævdede - fødes uden moral, og at vi fra barnsben kun er forsynet med en lyst- og driftstyret adfærd, kan du godt tro om igen. En amerikansk forsker mener nemlig at kunne påvise, at selv få måneder gamle babyer er udstyret med en udpræget egalitær sans og fundamentalt ‘gode’.

- Jeg tror, alle normale babyer er født lige i den forstand, at de besidder en grundlæggende forståelse af moral og har helt basale moralske impulser, siger Paul Bloom, psykolog ved det amerikanske Yale University og forfatter til bogen Just Babies:

- På samme måde, som de alle er født med evnen til at se, kan bevæge sig rundt og lære et sprog, siger han ifølge det amerikanske tidsskrift MotherJones.

Paul Bloom har studeret reaktionerne hos børn helt ned til tre-måneders-alderen, mens disse var tilskuere til korte dukkespil med 'gode' og 'onde' dukker:

- Hos de næsten nyfødte, eksempelvis de tre måneder gamle babyer, kan vi se, hvem de orienterer sig mod - hvem de kigger på. De ældre babyer kan faktisk række ud og gribe fat i dukkerne. Hos begge grupper ser vi igen og igen, at de følger ‘the good guys’, siger Bloom.

I et andet forsøg bliver de lidt større børn på 3 til 5 år bedt om at dele slik ud til dukker og andre børn; en opgave, de går til med stor omhu.

- Megen forskning viser, at når det drejer sig om at fordele andres ting, så er børn socialister – de går meget op i lige fordeling, siger Paul Bloom, som påpeger, at den medfødte socialisme dog har sine begrænsninger og at ligefordelingsprincippet ikke går begge veje: For når børnene bliver bedt om at fordele deres eget slik, bliver de pludselige rethaveriske:

- Når det handler om dem selv, er de overhovedet ikke egalitære. Og fremmede vil de slet ikke dele med, siger den amerikanske psykolog.

- Børn er faktisk lidt nogle skiderikker.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet