Billede
- Der er stadig to tredjedele af danskerne, der tænker fiskeri, når de tænker på Esbjerg. Men det er jo helt andre ting, som vi lever af i dag, og som vores by bygger på - vi har jo så at sige sat vores fiskeri på museum, siger Jesper Frost Rasmussen. Her fotograferet på havnen i Esbjerg til The Tall Ships Races i sommer.
Frank Cilius, Ritzau Scanpix

‘Vi skal lære at bruge superlativer’

Han vil ikke prale af sig selv, men gerne lære andre at prale … af Esbjerg. Kom med bagom Jesper Frost Rasmussen (V), der vil have byen på landkortet for andet end det, den ikke længere lugter af.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Det er ikke usædvanligt at blive borgmester for en by, som man har dybe rødder i.

Ligesom tilfældet er for Jesper Frost Rasmussen.

Han er en ægte esbjergensisk hjemmefødning. Bortset fra at være “udstationeret” til Danfoss og Als i tre år og Lego og Billund i fem har han boet i Esbjerg hele sit liv. Og da han møder sit livs viv, Heidi, i 1999, er han rimeligt klar i mælet over for hende om, hvor de skal bygge og bo - og det er ikke under den hvide bro, men i Vester Nebel, hans barndomsland.

- Heidi og jeg var enige om at stifte familie, og jeg ville gerne give vores børn den samme gode og trygge opvækst, som jeg selv havde fået i Vester Nebel, siger han.

For Jesper Frost Rasmussen har Vester Nebel altid været et naturligt omdrejningspunkt, hvor også hans mor og mormor blev født. Landsbyen, der ligger 10 kilometer nordøst for Esbjerg, og hvor alle kender alle. Tæt på storbyen og alligevel i landlige omgivelser med åbne vidder og fred og ro.

- Der er ikke nogen vilde historier eller udsving at berette om fra min opvækst. Vi var en helt almindelig 8-16 kernefamilie, fortæller Jesper Frost Rasmussen.

Nej, der er ikke vildt at vride ud af den: Moderen kontorassistent, faderen maskintekniker, en lillesøster, alle engagerede i lokalsamfundet og det frivillige foreningsliv. Grundværdi: Engager dig og gør en indsats.

Som sagt, så gjort. Jesper Frost Rasmussen engagerede sig som hjælpetræner i badminton og fodbold og blev formand for idrætsforeningen, inden han blev tyve år.

Mere strateg end sælger
De fleste borgmestre beskriver sig selv som sælgere; entreprenante, idérige, kreative - er det noget, du kan identificere dig med, og var du det som barn?

- Jeg var mere strateg end sælger. Det der med at stille sig op på ølkassen lå ikke naturligt for mig, siger Jesper Frost Rasmussen.

Til gengæld fik han altid rollen som leder; patruljeleder som spejder, holdleder i badminton ...

- Jeg havde en mening om, hvordan tingene skulle være, og jeg kunne godt lide at tage ansvar, så projektlederrollen lå godt til mig.

  Jeg taler gerne Esbjerg op. Det ligger ikke naturligt at prale af mig selv eller mine egne bedrifter.

Strateg-genet fulgte med Jesper Frost Rasmussen ind i det voksne liv. Og han fik det i den grad afprøvet og etableret i erhvervslivet - særligt i virksomheden Holger Christiansen A/S, hvor han også oplevede at blive hevet ud af sin comfortzone.

- Holger Christiansen var en meget entreprenant virksomhed, hvor kulturen ikke bød på så meget teori og research. Havde man en god idé, fik man lov til at prøve den af uden de store dybdegående analyser, som hvorvidt markedet og teknologien var til det? Det var lidt grænseoverskridende for sådan en som mig, strategen, der godt kunne lide, at der var styr på tingene, fortæller Jesper Frost Rasmussen og griner.

Han var i virksomheden i fire år og endte med at sidde med ved topledelsens bord. Han fik drejet virksomhedskulturen over i lidt mere forarbejde og research.

- Analyser til business cases kan godt lønne sig, det giver rum for knap så mange fejl, siger han.  

Selvom Jesper Frost Rasmussen prægede virksomheden i en mere ‘safe’ retning, så er han ikke i tvivl om, at der lå gode lærepenge hos Holger Christiansen for ham personligt.

- Jeg blev helt sikkert udfordret der. Det der med at kaste sig ud fra rampen og ikke KUN gå med livrem og seler var sundt for mig at opdage og lære. Der skal være plads til fornemmelser og intuition også.

Det med ‘ølkassen’ har Jesper Frost Rasmussen siden fået tillært sig gennem sin erhvervskarriere.

- At blive sendt ud til utilfredse kunder for Holger Christiansen, for eksempel; det gav hår på brystet. Der handler det virkelig om at kunne performe, hvis ikke du skal miste store kunder, siger Jesper Frost Rasmussen.

Fisk på museum
‘Ølkassen’ bliver naturligvis en meget stor del af ens liv, når man bliver borgmester.

Jesper Frost Rasmussen holdt sin første tale som borgmester til erhvervslivets nytårskur i Musikhuset i Esbjerg for et år siden. I talen understregede han, at det på flere områder gik rigtig godt i Esbjerg. Der var gang i byggeriet, væksten var høj.

Men den nye borgmester pegede også på den ømme tå i Esbjergs fod; den lave befolkningstilvækst og manglen på arbejdskraft - og han kom med en ufortrøden opfordring til sine borgere. Han sagde ifølge JydskeVestkysten:

  Folk har et billede af Esbjerg som en industriby, som virker lidt kold - og som lugter af fisk, hvilket er fuldstændig rigtigt og kendetegnende for Esbjerg - i 70’erne.

- Vores kommunes image skabes i høj grad af os, der bor og lever her. Vi er vores egne værste kritikere, og det er ofte Esbjergs mangler frem for fortrinene, der igen og igen bliver bragt på banen. Kunne vi ikke sammen prøve at se det positive frem for de negative ting?

Men hvad er det helt præcist, Esbjergs dårlige image er? Og hvorfor kan I ikke få bugt med det?

- Jeg tror overordnet, at der er folk i det ganske land, der har et billede af Esbjerg som en industriby, som virker lidt kold - og som måske lugter af fisk, siger Jesper Frost Rasmussen og tilføjer:

- Hvilket er fuldstændig rigtigt og kendetegnende for Esbjerg - i 1970’erne.

Egentlig er det ikke noget, han tror. Han ved det faktisk. For kommunen har lige fået lavet en bosætningsanalyse, hvor en masse mennesker rundt i landet er blevet spurgt om deres opfattelse af byen.

- Der er stadig to tredjedele af danskerne, der tænker fiskeri, når de tænker på Esbjerg. Men det er jo helt andre ting, som vi lever af i dag, og som vores by bygger på. Vi har jo så at sige sat vores fiskeri på museum, siger Jesper Frost Rasmussen.

Ikke at Esbjergs borgere ikke er stolte af deres fiskeri-historie, den er jo hele byens grundpille.

- Men der er bare sket en enorm udvikling hos os, som ikke er nået ud i det ganske land endnu. Der lugter ikke af fisk i Esbjerg, og det har der ikke gjort, siden jeg var dreng, understreger Jesper Frost Rasmussen.

- Det har været og er en stor opgave, vi arbejder med at få fortalt derude - og jeg prøver jo at fortælle igen og igen til byens borgere, at vi bliver nødt til at være stolte af vores by - hvis ikke vi er ambassadører for vores egen by, så bliver andre det jo heller ikke, vel?

Hvorfor er I så hårde ved jer selv og jeres by?

- Det tror jeg er en del af den vestjyske beskedenhed; man praler ikke af sig selv eller sin by. Vi har kørt en kampagne her i efteråret, der hedder ‘Pral for Esbjerg’ - fordi det ikke er naturligt for en vestjyde at bruge superlativer, og det skal vi altså lære! Der er masser af substans i det vi er, i det vi gør. Tal det op, ikke ned!

Pral og puls
Hvad skal I prale allermest af i dag?

- At vi er en kommune i erhvervsvækst med masser af fremtidige job inden for havvind, datalogi og energi. Vi er blevet en international by med så mange specialiserede job, som folk fra hele verden rejser hertil for at få.

Og alligevel flytter jeres unge væk fra Esbjerg?

- Ja, det gør de. Og det er fint, at de rejser ud og får nye horisonter og uddannelse, hvis bare nogle af dem kommer tilbage igen. Som nu min papdatter og hendes kæreste, der har læst i København. De er vendt hjem, og jeg satser stærkt på, at de får nogle spændende job her i Esbjerg. Men det handler jo om, at vi først og fremmest gerne skulle kunne tilbyde vores unge de rigtige uddannelser, dem de drømmer om. Og det er en sej kamp for os, fordi der er bedre økonomi i at udbyde uddannelser i Aarhus, København og Odense. Hvis vi skal have et Danmark i balance, så skal vi også kunne lokke med gode uddannelser.

  Vi er blevet en international by med så mange specialiserede job, som folk fra hele verden rejser hertil for at få.

Hvad siger de unge selv?

- Når vi har spurgt vores unge studerende, har de ikke haft store forventninger til deres studieliv i Esbjerg, men når de så er kommet i gang, synes de, her er fantastisk.  

Nu snakker vi om Esbjergs image - hvad med dit eget image?

- Nu har jeg jo kun været borgmester i et år, og et image er jo noget, man skaber og bygger hen ad vejen, men hvis jeg selv skal beskrive mit image, så er jeg nok en folkelig borgmester med begge ben på jorden.

Folkelig med begge ben på jorden - måske skal du selv lære at prale lidt mere?

- Haha, jeg taler gerne Esbjerg op. Det ligger ikke naturligt at prale af mig selv eller mine egne bedrifter - og igen; det tager tid og tålmodighed at bygge et image op.

Hvordan ændrer man et image fra minus til plus, når man selv er et af æggene i kurven? Hvor skal udsynet, horisonten, inspirationen komme fra?

- På trods af at min adresse stort set altid har været i Esbjerg, så har jeg været meget rundt i verden også qua mine job. Jeg har set, hvordan andre ting fungerer andre steder og har indtryk nok, som jeg bringer med ind i mit daglige virke.

- Jeg har brugt og bruger en del tid på at markere og synliggøre Esbjerg. Vi har længe været alt for usynlige på Christiansborg, og det forsøger jeg at ændre på. De skal mærke, at vi er her.

Hvilken udenlandsk storbypuls kunne du godt tænke dig, Esbjerg skulle emme af?

- En kombination af Barcelona og Amsterdam. Barcelona for dens kulturelle liv og puls og Amsterdam for dens erhvervsudvikling. Amsterdam er den by, vi kigger på og er inspireret af i forhold til vores kommende væksteventyr inden for data.


Foran borgmesteren – de fremadskuende spørgsmål

Hvad kan du blive bedre til som chef?

Jeg kan blive bedre til at sige nej til selv at deltage i alting. I stedet skal jeg involvere mine udvalgsformænd eller gruppefæller mere, end jeg har gjort i det første år som borgmester.

Hvad kan du blive bedre til i dit privatliv?

Det hænger sammen med det forrige: Til work-life balance. Jeg vil gerne have mere tid til at være nærværende og til stede over for min familie.

Hvad skal du have lært engang?

At spille golf. Det ved jeg, at jeg ville kunne blive bidt af. Guitar? Nej, det kan jeg. Jeg har spillet en del musik i mine yngre dage; suppleret min SU, både ved suppe-steg-is arrangementer og firmaarrangementer. Senest sørgede jeg og tre andre byrådsmedlemmer for underholdningen til budgetforhandlingerne med at spille og synge fællessange. Faktisk er jeg bedre til at synge end til at spille.

Hvad kommer du aldrig til at gøre/lære?

Jeg kommer aldrig til at dyrke triathlon. Min svømmeteknik er alt for ringe til at svømme en længere distance i åbent hav.

Hvad skal du, når du ikke skal være borgmester mere?

Nu har jeg aldrig lavet langtidsplanlægning, så det ved jeg ikke. Men jeg er sikker på, at nogen kan bruge de kompetencer, jeg har, når den dag kommer.

Hvad vil du gerne huskes for i din kommune?

At jeg var med til at samle kommunen endeligt. Efter kommunesammenlægningerne har der været en del ‘os og dem’ issues, som jeg har brugt en del tid på at mane til jorden og huske dem på, at: Vi er én kommune! Og så vil jeg gerne blive husket for at være ham den visionære, der var med til at bringe Esbjerg ind i fremtiden.

Hvad skal der stå på din gravsten?

Det vil jeg trygt overlade til mine efterladte. Jeg er meget traditionel, så hvis de vil skrive ‘Elsket og savnet,’ så vil jeg synes, at jeg har betydet noget for nogen.

Blå bog

  • Jesper Frost Rasmussen (V), 43 år.
  • Borgmester i Esbjerg siden 1. januar 2018.
  • Uddannelse: Ingeniør ved Aalborg Universitet og HD i organisation og ledelse, Syddansk Universitet.
  • Gift med Heidi. Har sammen to drenge på 12 og 15 år. Papfar til Sarah på 26 år.
  • Bor i Vester Nebel nord for Esbjerg.Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet