Vattenfall har opført mange vindmøller i Danmark som her ved Horns Rev 3. Derudover er Vattenfall i fuld gang med at opføre nye vindmølleparker ved Krigers Flak og Vesterhav Nord og Syd.
Vattenfall har opført mange vindmøller i Danmark som her ved Horns Rev 3. Derudover er Vattenfall i fuld gang med at opføre nye vindmølleparker ved Krigers Flak og Vesterhav Nord og Syd.
Vattenfall

Vattenfall: Kemien er afsindig vigtig

Vattenfall oplever stor interesse blandt de små og mellemstore havne for at samarbejde om havvindmøller. For Vattenfall handler det i høj grad om teknik, fleksibilitet og kemi, når de skal vælge servicehavn.

kemi

Af Emil Staulund Larsen | [email protected]

Når Vattenfall overvejer at slå sig ned i byen, er det Kristian Sorgenfri, der kommer på besøg. Kristian Sorgenfri er Roadmap Director for Operation and Maintenance hos Vattenfall - eller på dansk udviklingsdirektør for drift og vedligehold af offshore vindparker. Det er altså Kristian Sorgenfri og hans team, der blandt andet finder ud af, om havnen og Vattenfall er et godt match.  

Det er altså Kristian Sorgenfri og hans team, der kører landet rundt, drikker kaffe med kommunaldirektøren, går en tur på kajen med havnechefen og ser havnene an. Med sig har han en lille tjekliste. Vanddybde, adgang til helikopterlanding, lokale forsyningskæder, infrastruktur, overnatningsmuligheder og meget andet kommer med på blokken. Det handler dog også om andet end bare teknik og faciliteter, som skal sikre, at Vattenfall får en god servicehavn. 

- Er det en havn, direktion og kommune som er fleksibel? Eller er det en kommune, som ikke har lyst til at flytte sig så meget og sidder fast i gamle vaner? For os er det afsindig vigtigt, at der er fleksibilitet og god kemi, og at man har modet til at investere sammen med os i fremtiden, siger Kristian Sorgenfri.  

Vattenfall har opført danmarks største havvindmøllepark ved Horns Rev 3 og skal opføre Vesterhav Nord og Vesterhav Syd mellem Ringkøbing og Nissum fjorde, ligesom man står bag Kriegers Flak, som kommer til at blive danmarks største vindmøllepark. Men selvom Vattenfall har stor erfaring, er man klar over, at der er mange ubekendte i arbejdet med havvindmølleparker. 

- Vi udvikler og køber ny teknologi, som vi sætter 30-40 kilometer ud på vandet. Vi har selvfølgelig en god idé om, hvordan det skal udvikle sig, og hvordan anlæggene skal vedligeholdes gennem hele møllernes levetid, men det er ny teknologi. Vi ved, at især teknologien omkring serviceringen af vindmøllerne formentlig vil nå at ændre sig. Det betyder, at kravene til havnene hele tiden ændre sig. 

- Det er derfor utroligt vigtigt, at det er en fleksibel tilgang, hvor man ikke er bundet af traditioner, siger Kristian Sorgenfri. 

Stor appetit i kommunerne 

Når Vattenfall kommer på besøg, er det med en potentielt meget spændende pakke for havnene. Som servicehavn er der hurtigt 25-30 job, som bliver i havnen i hele vindmøllernes levetid på godt 25 år. 

- Vi oplever en kæmpe stor appetit blandt særligt de små og mellemstore havne, men også fra kommunerne, som meget gerne vil være med, siger Kristian Sorgenfri. 

Det er altså - for at bruge et oplagt ordspil - en win(d)-win(d) situation mellem kommunen, havnen og havvindmølleparkernes udviklere. Et samarbejde, som kan skabe liv i lokalsamfundet. 

- Man skal se på den samlede pakke i stedet for at regne i kroner og øre og se det som et kraftcenter til udvikling af lokalsamfundet, siger Kristian Sorgenfri.

Arbejdsmarked

Klima

Land & by

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet