Ungdommen. Hvad hulen skal vi stille op med den?

Kommunen i Bakspejlet

Af Morten Okkels | [email protected]

Reklameteksten til højre:
”Fedt mand ... med tæpper over det hele. Nu kan de ikke mere klage over, at vi larmer. Det er fryd mand, de kan heller ikke høre, når vi kommer for sent.”
Hin tæppefryd, som er udtrykt i Kommunen nr. 6, 1974, formidler ikke ligefrem billedet af en engageret ungdom (og det gør udtrykket 'fedt mand' i øvrigt heller ikke).Hvad skal man gøre, så knægten rejser sig fra tæppet og får interesse for politik?

Nye mænd i gamle byråd

I 1962 talte man meget om stemmeret og valgbarhed. Kommunalvalget dette år var det første, efter stemmealderen var nedsat til 21 år. Efter valget profilerede Kommunen landets dengang yngste folkevalgte. En af dem skrev for et blad ved siden af studierne og var derfor mand for at begå et fint indlæg til Kommunen nr. 7, 1962, der netop handlede om de unge og deres manglende engagement i partipolitik, der kunne have to årsager: enten en tendens til sløvhed (dem, vi kunne kalde fedt mand-segmentet) eller, hvad der var hovedpointen, den bekymrende tendens til kun at ville være politisk aktiv uden for regi af et parti.
Selvom man ikke er enig i alt, hvad partierne mener, bør man gå med og ændre dem inden for rammerne af systemet. Også selvom der er mere praktisk arbejde, flere kompromiser og noget mindre korsridderstemning.
En fornuftig pointe, og forresten blev skribenten da også en stor mand i den danske medieverden, men tilbage i 1962 var den 21-årige Jørgen Flindt Pedersen altså socialdemokratisk byrådsmedlem i Århus.

Gamle mænd med nye toner

I dag hører man somme tider politikere argumentere for, at man kan sætte gang i de unge ved at sænke stemmealderen yderligere og give de 16-17-årige stemmeret.
Det siger formentlig en del om realiteterne i 2010, at vi overvejer at give folk stemmeret, før vi giver dem lov at købe en pakke cigaretter på tanken.
Nej, hvis de unge skal finde noget interesse for partipolitik, bør inspirationen nok komme fra nogle andre unge som nu Jørgen Flindt Pedersen i sin tid. Ellers træder andre til, som det skete ifølge Kommunen nr. 7 fra 1967: DE BLEV HELE AFTENEN  - ’Byråd burde tvinges til pop-baller’.
Den er sgi god nok. En talstærk repræsentation fra Skagen byråd gik i ’Silver Star Club’ for at møde ungdommen. ”Man skulle være 17 år i dag!” råbte de under dansen. Og jo, angiveligt var de der på opfordring, og selvom musikken var lige lidt for moderne for viceborgmesteren, så var udvekslingen mellem de unge og de folkevalgte fin nok. Angiveligt.
Men jeg kan simpelthen ikke få det til at stemme. For nu har jeg dannet mig nogle indre billeder af Frank Jensen på Diskotek In i København, Henning G. til fri fadøl i Jomfru Ane Gade og Trøjborg til skumfest på Crazy Daisy i Horsens.
Og det er altså ikke fedt mand ...

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet