Ud til dørklokkerne – og vælg dem med omhu

Bred enighed på Agora om, at microtargeting, netværk og en tidlig kampagneindsats vil vinde indpas i Danmark.

AGORA

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Frøsnappere, roser eller flyers til tilfældigt forbipasserende på gaden er ikke længere vejen frem. Politikere og partier skal i højere grad målrette deres strategi mod et mere sikkert vælgersegment.

”I den amerikanske valgkamp handlede det jo i sidste indsats om at mobilisere egne vælgere til at stemme, mere end at kapre modstanderens, og det samme bliver tilfældet i Danmark. Der vil blive stemt dørklokker i den helt store stil, og man vil opleve, at partierne går mere præcist efter deres kernevælgere i stedet for at skyde med spredehagl,” skriver Martin Jonassen (K), medlem af kommunalbestyrelsen i Ballerup på Agora.

Trine Nebel Schou (R), der er kommunikationskonsulent og byrådsmedlem i Lyngby-Taarbæk, har fulgt den amerikanske valgkamp tæt. Hun er enig og understreger, at det ikke bare handler om at ringe på dørklokker:

”… men i stedet ringe på præcis de fire dørklokker på en konkret villavej, hvor der bor nogen, der kan påvirke valget,” skriver hun.

Værn om uenighederne

Microtargeting dækker netop over denne strategi – at politikere kommunikerer direkte med vælgere og potentielle vælgere via mails, sms’er, telefonopkald, besøg, sociale medier samt gennem de etablerede medier. Og selvom Liv Holm Andersen (R), MF, anerkender, at det er logisk at anskue politik som en business og vælgere som forbrugere af holdninger, så advarer hun mod ulemperne bag.

”Der er en stor pointe i, at jeg ikke rammer lige direkte ned i målgruppen, hver gang jeg ringer på hos en ny vælger, for som samfund har vi faktisk brug for, at vælgere og kandidater, der er uenige, også får mulighed for at mødes.”

De nye kommunikationsstrategier fordrer i høj grad et stærkt netværk, der starter op i god tid, til at realisere kommunikationen i praksis. Og her vil anerkendelse af de frivillige sjæle være yderst vigtigt, påpeger både Trine Nebel Schou og kommunikationskonsulent David S. Miller:

”Dét, som afgjorde præsidentvalget i USA, var den såkaldte ’ground game’, altså Demokraternes evne til at mobilisere vælgerne på valgdagen (…). Der skulle rigtig mange frivillige til,” skriver Miller.

Og værdien af frivillige hænder er Per Ørum Christensen, der skal ud fra scratch og vinde vælgere til sit nye partiprojekt Det Demokratiske Parti, meget bevidst omkring. Han satser stærkt på social mobilisering.

”Vi uddanner såkaldte organizers, som bliver klædt på til at vise medborgerskab konkret. Det kan for eksempel være ved at bringe arbejdsløse sammen med arbejdsgivere i vores forum med henblik på at hjælpe med at løse konkrete udfordringer for borgerne. Denne arbejdsform er hentet direkte fra Obamas kampagner,” skriver han på Agora.

Følelser og mudder

To emner i debatten viser klart, at der er områder, hvor amerikansk politik ikke kan og bør overføres til den danske, skriver Simon Kratholm Ankjærgaard fra Quote Kommunikation.

”Patos à la Obama eller Romney ville klinge mærkeligt i munden på Thorning-Schmidt, Løkke, Vilhelmsen med flere. Og smædekampagne US-style vil formentlig give bagslag i jantelovens land.”

Men Balder Mørk Andersen (SF), rådmand på Frederiksberg, er ikke overbevist om, at flere følelser vil skræmme danske vælgere væk.

”Personligt vil jeg i forbindelse med næste kommunalvalg, uden at ty til amerikanisering, i højere grad udfordre mig selv på den mere følelsesladede del af kommunikationen til vælgerne,” skriver han på Agora. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet