Billede

Tips og tricks til kommunale politikere: Her kan du spørge om alt

Janteloven rammer mange nyvalgte kommunalpolitikere. Nu lancerer kommunen.dk Den Lokalpolitiske Børs i håb om at gøre deres arbejde nemmere og sjovere.

brevkasse

Af Anni Kristensen | [email protected]

Hvordan forstås budgettet? Hvad må man kontakte forvaltningen om? Hvordan får man egne ideer og mærkesager på dagsordenen? Hvor hård en debattone skal man finde sig i? 

Der er meget at få styr på, når man som nyvalgt kommunalpolitiker træder ind på en helt ny scene og er blevet medansvarlig for en organisation med måske tusindvis af ansatte og milliardomsætning.

Derfor lancerer kommunen.dk nu Den Lokalpolitiske Børs, hvor kommunalpolitikere i almindelighed og nyvalgte i særdeleshed kan hente råd og vejledning. 

Ideen er, at politikerne kan spørge hinanden til råds, og samtidig vil en erfaren kommunal rådgiver, Allan Vendelbo, bidrage med sine input til spørgsmålene.

Allan Vendelbo har været kommunaldirektør i flere kommuner, direktør i SKI og kontorchef i KL, og han arbejder nu som konsulent. Han har ofte oplevet, hvor stort behov nyvalgte har for at snakke med ligesindede om deres nye opgaver.

Krævende og kompliceret
- De nyvalgte står over for en verden, som er umådeligt krævende og kompliceret. De presses tidsmæssigt, fordi de skal sætte sig ind i nye stofområder og problemstillinger, og samtidig er det nogle meget komplicerede organisationer, som de de facto er blevet ledere for. Derfor har de masser af velbegrundede spørgsmål og et stort behov for viden og inspiration, som sjældent bliver dækket i den enkelte kommune, siger han.

For selvfølgelig sørger alle kommuner for at tage godt imod de nyvalgte og give dem en introduktion til arbejdet. Men Allan Vendelbo har oplevet, at byrådsmedlemmerne efter få måneder ofte bliver tilbageholdende med at efterspørge den viden, de egentlig gerne vil have, fordi de ikke ønsker at fremstå uvidende.

- Der er grænser for, hvor mange spørgsmål man har lyst til at stille, konstaterer han.

  Janteloven kan være meget udpræget i forhold til de nye, og samtidig er der voldsom mangel på tid. Så kan der hurtigt komme en mobbetendens med, at "nu må du altså snart se at have styr på det".

En af årsagerne er den indbyrdes konkurrence mellem byrådsmedlemmerne, både på tværs af partier og internt i større grupper, hvor der kan være en magtstruktur, så de nye bliver mødt med modstand fra de erfarne.

- Der kan opstå en "det ved vi da alt om"-agtig stemning, som kan være vældig blokerende for nye ideer. Janteloven kan være meget udpræget i forhold til de nye, og samtidig er der voldsom mangel på tid. Så kan der hurtigt komme en mobbetendens med, at "nu kan vi altså ikke blive ved med at bruge tid på den sag", siger Allan Vendelbo.

Nyvalgte vil som regel have en baggrundsgruppe at støtte sig til i form af bl.a. den lokale partiforening, men ifølge Allan Vendelbo har medlemmerne her heller ikke den helt konkrete viden om faktiske forhold, som kunne aflaste den travle folkevalgte. 

Andre finder en mentor i form af en erfaren, tidligere kommunalpolitiker, men det er meget svært, er Allan Vendelbos erfaring.

- De, der kunne være mentorer, trækker sig i den grad ud. Det er næsten, så du kan høre et lettelsens suk, når nogen forlader politik. Det er ikke, fordi man slipper interessen, men man orker faktisk ikke at opretholde den mødevirksomhed, der kræves. Man vil gerne slippe det helt og måske heller ikke blande sig, når man er forhenværende, siger han.

Begejstring på tværs
Derimod har han oplevet høj stemning og stor begejstring, når nyvalgte har mødt hinanden på tværkommunale møder.

- De har været sprængfyldte med energi, når de for eksempel er kommet tilbage fra KL’s Topmøde, fordi man i den grad har kunnet dele erfaringer og inspirere og hjælpe hinanden på tværs af kommunegrænser, siger han.

Det er den energi og hjælpsomhed, som kommunen.dk håber at kunne opdyrke på Den Lokalpolitiske Børs. 

Alle kommunalpolitikere kan stille spørgsmål og kommentere andres, og man vælger selv, om man ønsker at have sit navn med eller være anonym.

Se Den Kommunalpolitiske Børs her og udfyld skabelonen nederst for at indsende dine egne spørgsmål.

HR & uddannelse

Kommunikation

Netværk

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet