Endnu mangler regeringen at fortælle, hvem der skal vaccineres først, og det er uvist, hvor vaccinationerne skal finde sted. Det  kan blive hos praktiserende læger eller i telte som her hos Testcenter Danmark i Nørresundby.
Endnu mangler regeringen at fortælle, hvem der skal vaccineres først, og det er uvist, hvor vaccinationerne skal finde sted. Det kan blive hos praktiserende læger eller i telte som her hos Testcenter Danmark i Nørresundby.
Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Svært at lægge vaccinestrategi - her er eksperters bud på de første stik

De danske sundhedsmyndigheder arbejder på højtryk for at finde et bud på en strategi for, hvordan en kommende massevaccination mod coronavirus skal foregå.

vaccine

Af Ritzau | [email protected]

Sjældent er der positivt nyt om coronavirusset, men på det seneste er mørket blevet oplyst. Flere vacciner viser så gode resultater, at forskere over hele verden sætter deres lid til, at 2021 bliver et farvel til pandemien. I bedste fald kan de første i Danmark blive vaccineret i begyndelsen af det nye år, vurderer fagfolk.

Men det er fortsat uvist, hvem der skal forrest i køen til det lille stik, og hvordan det skal foregå. 21 ud af EU's 27 lande har en vaccinestrategi på plads på nuværende tidspunkt. Blandt de seks, der mangler, er Danmark. Her har sundhedsmyndighederne endnu til gode at indvie offentligheden i, hvilken strategi der skal følges.

Ifølge professor i molekylærbiologi Rune Hartmann på Aarhus Universitet er det med god grund, at myndighederne holder sig tilbage. Danmark får sandsynligvis adgang til tre-fire vacciner, som med hver sine egenskaber kan påvirke strategien.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke tilstrækkeligt med datamateriale om hver enkelt vaccine. For eksempel er det uvist, om den ældste del af befolkningen skal have mere end en dosis.

- Viser det sig, at de skal have to-tre doser, og vi kun har 500.000 til rådighed, så skal der lægges en anden strategi, end hvis de kan klare sig med en enkelt. Alt det ved vi sandsynligvis mere om i løbet af tre uger, siger Rune Hartmann.

Professor: Mange ubekendte

Også fra professor i infektionsimmunologi Jan Pravsgaard Christensen på Københavns Universitet lyder det, at der er mange ubekendte.

- Lige nu sidder vi simpelthen bare og venter på, at vaccinerne bliver færdige. Vi ved reelt ikke, hvilket produkt de skal lægge strategi ud fra, siger han.

Begge vurderer, at det bliver en tretrinsraket, hvor de ældre og kronisk syge vaccineres først, derefter sundhedspersonale og andre i kritiske funktioner. Først når det er sket, og hvis der er tilstrækkeligt med vacciner, rulles tredje trin ud med massevaccinationer.

  Lige nu sidder vi simpelthen bare og venter på, at vaccinerne bliver færdige. Vi ved reelt ikke, hvilket produkt vi skal lægge strategi ud fra.

- Men det kan også tænkes, at områder med mange smittede, for eksempel den københavnske vestegn, vil blive prioriteret for at få smitten slået ned, siger Rune Hartmann.

Det kan også være, at den første vaccine ikke er velegnet til alle grupper.

- Hvis den kun er godkendt til aldersgruppen 18-65 år, så sætter det jo nogle begrænsninger for, hvem der kan vaccineres, siger Jan Pravsgaard Christensen.

To scenarier

Når vaccinen er klar, og en stor portion er kommet til Danmark, kan man forestille sig to mulige scenarier for, hvordan selve vaccinationerne kan foregå, vurderer han.

Enten hos egen læge, som det er tilfældet med for eksempel børnevaccinationsprogrammet i dag. Eller i en form for vaccinationscentre.

- Såvel som man har coronatestcentre, så kan man så også have coronavaccinationscentre, hvor folk booker en tid, stiller sig i kø og får et prik i armen.

- Nogle af vaccinerne kræver noget ekstra at opbevare, for eksempel ned til 80 graders kulde, og det taler for centrale vaccinationscentre, fordi det kræver noget infrastruktur.

Sundhedsstyrelsen står for at lave et fagligt oplæg til den kommende vaccinestrategi sammen med blandt andet Statens Serum Institut. Men i sidste ende er det regeringen, der beslutter strategien.

Den skal nok være klar i god tid, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff

- Den er på trapperne. Der er meget at tage hensyn til. Det vigtigste er, at strategien er baseret på sundhedsfaglige vurderinger og anbefalinger, så det ikke bliver en politisk kamp, siger han.

Indtil videre ligger det dog fast, at vaccinen bliver gratis.

Lande forbereder massevaccinationer

  • I Sverige vil regeringen vaccinere udsatte grupper først - ældre over 70 år og sårbare personer med andre sygdomme. Desuden prioriteres ansatte i ældre- og sundhedssektoren.
  • I alt vil det dreje sig om 2,6 millioner personer, der gerne skal have vaccinen i første runde. Som udgangspunkt ventes det ikke, at børn under 18 år skal vaccineres.
  • I Norge har regeringen som slutmål, at to ud af tre nordmænd skal vaccineres, og har desuden besluttet, at vaccinen bliver gratis.
  • En første runde af vaccinationer, som vil bestå af udsatte grupper, kan klares på tre uger, har myndighederne meddelt.
  • I Tyskland har man besluttet at udpege 60 store vaccinationscentre landet over - for eksempel lufthavnsterminaler og messecentre.
  • Her skal der indrettes faciliteter til at massevaccinere og opbevare vaccinerne, hvoraf nogle kræver helt ned til 80 graders kulde for at kunne holde.

Kilder: Folkhälsomyndigheten.se, Reuters, Vg.no.

 

Social & sundhed

Tilmeld dig nyhedsbrevet