Sundhedsaktører rygende uenige om medicin-nævn

Danske Regioner er på trapperne med et råd, der skal ensrette medicinforbruget og sænke medicinudgifterne på hospitalerne. Lægeforeningen jubler, mens patientforeninger og Lif kritiserer.

Sundhed

Af Redaktionen | [email protected]

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS). Det er navnet på et kommende, men allerede omstridt organ, som Danske Regioner nedsætter med repræsentanter fra regionerne, lægelige fagfolk og Sundhedsstyrelsen.

Ifølge et notat fra regionerne skal rådet sikre en mere ensartet brug af medicin til identiske patienter på tværs af regioner og hospitaler. Det skal ske ved, at medlemmerne i rådet ved hjælp af faglige underudvalg laver en liste over, hvilke lægemidler lægerne skal bruge. Ifølge Altingets oplysninger vil listen blive lavet for de 100 dyreste lægemidler.

I notatet står der, at lægerne trods rekommandationslisterne stadig må give patienterne medicin, der ikke står på listerne.

Men formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, understreger, at afstikkere fra listen skal være fuldt fagligt begrundede.

Ud over en mere ens behandling er målet, sådan som flere rapporter har påpeget, at de færre typer medicin vil sikre, at regionerne kan købe ind i større mængder og dermed få større rabatter.

Fryft for skjult besparelse

Hos Lægemiddelindustriforeningen, Lif, frygter man, at RADS i realiteten kommer til at hæmme brugen af ny medicin i stedet for at sikre, at man i alle regioner bruger den nyeste og bedste medicin.

”Rådet er oprettet som følge af forårets økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. Og det ligger klart i kortene, at udvalget skal sikre færre udgifter til medicin. Og når udvalget så skal sikre ensartet brug af medicin, så kunne vi godt have vores frygt for, at det bliver den laveste fællesnævner i stedet for den højeste,” siger vicedirektør i Lif Henrik Vestergaard.

Han kan også fortælle, at Lif vil være meget opmærksom på, om der er mulighed for at se på, på hvilket grundlag RADS og dets underudvalg kommer til deres anbefalinger. 

”Derfor er det vigtigt, at regionerne opstiller nogle spilleregler, som sikrer gennemsigtighed og evidensbaserede afgørelser. Det værste, der kan ske, er, at RADS bliver en 'sort boks',” siger Henrik Vestergaard.

Regionerne forventer at kunne få billigere medicin, fordi rekommandationslisterne sikrer, at der bruges større mængder af færre forskellige typer medicin, og at der derved kan opnås bedre mængderabatter.

Skadeligt for innovationen 

Det advarer Lif også imod.

”Det dræber innovationen, når nye midler bliver holdt ude fra markedet. Hvis nogle midler bliver valgt fra ved de kommende store udbud, så risikerer man også, at producenterne holder op med at markedsføre det i Danmark, og så kan man ikke få lægemidlet, hvis man pludselig ønsker at bruge det,” siger Henrik Vestergaard.

Kræftens Bekæmpelse og Gigtforeningen, hvis medlemmer begge får medicin, der hører til i den helt dyre ende, er heller ikke begejstrede for det nye initiativ.

Gigtforeningen er bange for, at RADS i realiteten vil forhindre gigtpatienter i at få den nyeste og nogle gange dyreste medicin.

”Danmark halter stadig efter andre lande i forhold til at sikre patienterne den bedste medicin,” siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.

Hun glæder sig over, at der med RADS ikke lægges op til at gribe ind i lægernes frie ordinationsret.

Arne Rolighed: Makværk

Direktøren i Kræftens Bekæmpelse, Arne Rolighed, mener, at rådgivende nævn som RADS ”grundlæggende er noget makværk”. De er ifølge ham et unødvendigt led i sundhedsvæsenet.

”Det er lægernes pligt at holde sig fagligt opdaterede med, hvad der sker på lægemiddelområdet, og derfor behøver man ikke sådan et råd. Vi risikerer, at patienterne mister troen på, at lægen virkelig også giver patienten den bedst mulige medicin,” siger Arne Rolighed.

Læger roser initiativ

Næstformand i Lægeforeningen og formand for foreningens lægemiddeludvalg Yves Sales roser oprettelsen af nævnet.

”Det er et glimrende initiativ. Det har længe været meget svært at forstå, hvorfor der er så stor forskel i brugen af lægemidler på tværs af regioner og hospitaler. Og hvis det samtidig kan sikre lavere medicinudgifter, så er det meget positivt,” siger Yves Sales, der ikke deler kritikernes frygt for, at rådet skal foretage en skjult prioritering, der skader patienterne.

”Det er helt legitimt, at man ser på effekten og samtidig på prisen. Der skal altid indgå økonomiske overvejelser, når man vælger en behandling. Det er intet problem, så længe der er lægefaglig ekspertise i udvalgene,” siger Yves Sales.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet