Stor fremgang i offentlig produktivitet

Den offentlige sektors produktivitetsudvikling er langt højere end i det private, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik

STATISTIK

Af Redaktionen | [email protected]

Trods sejlivede rygter om det modsatte har det offentlige haft en væsentlig højere vækst i produktiviteten end det private erhvervsliv de sidste ti år.

Produktiviteten er i snit steget med 1,6 pct. om året inden for en række klassiske offentlige velfærdstjenester som sundhed, uddannelse, socialområdet, fritid og kultur. Især sundhedsområdet trækker den offentlige produktivitet op.

Men også andre områder, såsom uddannelse og socialområdet er med til at øge væksten. Til sammenligning er produktiviteten kun steget med 0,3 pct. i den private sektor.

Det viser en opgørelse omtalt i Mandag Morgen, som Danmarks Statistik har foretaget, og som bruger en ny og langt mere retvisende metode – den såkaldte output-metode – til at måle produktiviteten i den offentlige sektor.

Traditionelt sættes væksten i den offentlige produktivitet i makroøkonomisk sammenhæng til 0. Men den nye opgørelsesmetode tager udgangspunkt output - altså udviklinge i forholdet mellem ressourceforbrug og det den offentlige sektor producerer.

Opgørelsen omfatter udviklingen i arbejdsproduktiviteten fra 2001 til 2009, da det er den seneste periode, hvor Danmarks Statistik direkte kan sammenligne de offentlige og private tjenesteydelser. 

 

Kilder:

"Offentlig produktion og produktivitet". Danmarks Statistik, 2012.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet