Politik fra rødderne

Minedrift og jernmalm har formet Norrbottens politiske landskab med stærke fagforeninger og nærmest socialdemokratisk overherredømme.  
Foto: Chad Ehlers/Nordicphotos/Polfoto
Minedrift og jernmalm har formet Norrbottens politiske landskab med stærke fagforeninger og nærmest socialdemokratisk overherredømme.  Foto: Chad Ehlers/Nordicphotos/Polfoto

Sosserne spiller på velfærdsviolinen

Socialdemokraterna har trukket det klassiske velfærdskort for at vinde svenskernes gunst. Trods et mindre comeback med partiformanden Stefan Löfven kæmper de svenske sosser med at vise kant til de andre midterpartier.

 s-genkomst

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Jeg bliver mødt af en lille rund dame med en rødlig offentlig sektor-frisure, efter jeg af receptionisten er blevet guidet op til borgmesterkontoret. Yvonne Stålnacke kunne næppe have fået et mere passende navn og bedre look for en Luleå-borgmester, hvis hun havde spurgt en spindoktor til råds. Norrbotten-hovedstadens historie er svøbt i jernmalm og fagforeningen Svensk Metall, der i dag hedder IF Metall. I Luleå stemmer man socialdemokratisk – faktisk i så overvældende grad, at sosserne har haft absolut flertal ved de fleste kommunalvalg siden 1970.

Yvonne Stålnacke har arvet bytronen for et års tid siden, da den danskfødte Karl Petersen forlod borgmesterposten og pensionerede sig. Hun blev ovenikøbet aktiv i fagforeningen og dermed partiet, mens hun som enlig mor havde skifteholdsarbejde i stålproduktionen.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Log ind på
Glemt kodeord?

Andet


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57