Socialborgmester stopper på toppen

Med Enhedslisten som det tredjestørste parti i København føler Mikkel Warming (EnL), at han går af med god samvittighed. Der er dog stadig sociale problemer nok i byen at tage fat på, mener han 

Ugens uundgåelige

Af Laura Fischer Larsen | [email protected]

Du har jo vidst i lang tid, at du skulle stoppe i år. Hvad skal det sidste år bruges på?

Der er masser af ting. Helt overordnet er der jo stadig stor ulighed i København, og det er fortsat den største trussel mod byen; uligheden. Her i mit sidste år skal vi desuden have sparket tillidsreformen i gang for alvor og få ryddet op i den dokumentation og kontrol, der ikke giver mening. Og selvom jeg ikke selv skal i valgkamp i år, kan jeg jo sagtens stadig knokle for, at Enhedslisten får et knaldgodt valg.

Hvordan var dit forhold til København, før du gik ind i lokalpolitik?

Som stort set alle andre er jeg født i provinsen og flyttet hertil efter gymnasiet. Men det er her, jeg har boet i størstedelen af mit liv. Jeg har altid syntes, København var fantastisk og meget forskellig – på godt og ondt. Sydhavnen, hvor jeg bor, er jeg kommet til at holde rigtig meget af. Der er adgang til grønne områder og til vandet, og man er stadig en del af storbyen.

Hvordan har det forhold ændret sig, efter du er blevet socialborgmester?

Man kommer jo til at kende byen på en helt anden måde. Man ser den i lys og i skygge. Man oplever både alle de flotte julelys udadtil i byen, men man lærer også, at lige rundt om hjørnet er der måske et bofællesskab med psykisk syge, som lever et helt andet liv. København er jo også et sted, hvor der er synlig fattigdom; hvor mennesker fixer på gaden for eksempel – eller nu i et fixerum heldigvis.

Enhedslisten er jo støt stigende i popularitet. Men jo større et parti bliver, jo mere må det være med til at tage ansvar og træffe nogle upopulære beslutninger. Er det en kendt rolle for partiet i København?

Ved sidste valg i 2009 gik vi frem og blev byens tredjestørste parti. Det er jo helt fantastisk. Og en af grundene til, at vi er store her, er, at i København kender man os. Her er vi en del af hverdagens beslutninger og har ansvaret for det sociale område. Vi har både de klare holdninger, som Enhedslisten er kendt for på landsplan, og samtidig leverer vi konkrete resultater. Vi har i lang tid haft indflydelse og magt på Københavns Rådhus, og det, tror jeg faktisk, er en vigtig grund til, at partiet klarer sig så godt i København i forhold til resten af landet.

Har du nogensinde følt dig marginaliseret i Borgerrepræsentationen?

Nej, det har jeg ikke, netop fordi vi er et af de store partier i København. Vi er en del af det politiske billede på en helt anden måde end på landsplan. Nogle gange har det været sådan, at vi har haft nogle holdninger alene, og sagt fra over for budgetforlig, som ikke var gode. Men vi har også, for eksempel i det seneste år, været med i et godt budgetforlig, taget vigtige beslutninger og fået fordelt pengene på en god måde.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet