Skarp kritik af ’fast-track’ til førtidspension

Den kommunale opposition kritiserer i skarpe vendinger det konservative forslag om hurtigere sagsbehandling for ældre ansøgere til førtidspension.

Social

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle foreslår en såkaldt ’fast-track’-ordning, der skal sikre hurtigere sagsbehandling for seniorer, som søger om førtidspension. 

Forslaget skal sikre, at en afskaffelse af efterlønnen ikke rammer nedslidte borgere ulige hårdt. Hvis efterlønnen forsvinder, skal de i stedet sikres førtidspension, og fast-track-ordningen skal garantere, at de ikke fanges i lange sagsbehandlingstider, indtil de skal på folkepension.

Men det forslag møder ikke stor begejstring hos Kenneth F. Christensen (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Hvidovre Kommune.

”I bedste fald vil jeg kalde det for uladsiggørligt. Og i værste fald for et stort bluff-nummer,” siger Kenneth F. Christensen.

Overarbejde i jobcentre

Han mener, at en sådan ordning vil kræve så store og grundlæggende ændringer i lovgivningen om førtidspension, at det vil være umuligt i praksis. Kravene til dokumentation af, at der ikke er nogen rest-arbejdsevne, er simpelthen for store.

”Der er nogle helt konkrete ting, der skal være gældende, for at man kan få tildelt førtidspension. Og det tager simpelthen tid,” siger Kenneth F. Christensen.

Den vurdering deler Elsa Knudsen (SF), der er medlem af beskæftigelsesudvalget i Nyborg.

”Er der den mindste rest­arbejdsevne tilstede, går der ofte flere år med at dokumentere, at den ikke er anvendelig. Tænk i øvrigt også på, hvilke ressourcer en sådan ordning vil kræve i jobcentrene,” siger hun til dknyt.dk.

Helle Sjelles partikollega Thomas Krarup, næstformand for beskæftigelsesudvalget i Aalborg, mener imidlertid, at forslaget lyder fornuftigt.

”Idéen er spændende, og jeg forstår ikke, at andre har så travlt med at skyde det ned. Hvis det kræver lovændring, så må det bare ske. Jeg mener bestemt, at det kan lade sig gøre,” siger Thomas Krarup.

Han mener dog også, at der skal følge ressourcer med til kommunerne for at løfte den ekstra arbejdsbyrde i jobcentrene, som en sådan ordning vil medføre.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet