Skal vi ringe og fyre dig på søndag?

Hørsholm Kommune gav medarbejdere mulighed for at få fyringsbesked søndag aften over telefonen. Hensigterne var gode, men det var en dårlig idé, siger fagforeningerne i kommunen.

Prikkerunde

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Søndag 3. oktober sad en række kommunale medarbejdere i Hørsholm og kiggede nervøst på telefonen. De havde bedt om at blive informeret forud for prikkerunden dagen efter. Men ifølge flere tillidsmænd i Hørsholm Kommune var det ikke en god idé at give medarbejderne det tilbud.

”Det er ikke en god idé – og slet ikke på en søndag. Tænk hvis man har siddet helt alene. Ingen ved, hvad for en situation den pågældende er i,” siger Susanne Øster Hansen, der er fællestillidsmand for FOA i Hørsholm.

Det var centralledelsen i Hørsholm Kommune, som havde hørt om det specielle initiativ fra en anden arbejdsplads i kommunen, hvor der havde været tilfredshed med metoden. Hvis medarbejderne om søndagen fik at vide, at de om mandagen ville få en varslet opsigelse, kunne de forberede sig og have friheden til at medbringe en anden bisidder til mødet end tillidsrepræsentanten.

Ikke frivilligt

Derfor fik lederne i kommunen mulighed for at give deres medarbejdere valget om at blive informeret om søndagen, hvis de stod til afskedigelse. Nogle steder skulle de skrive sig på en liste. Andre steder foregik det mundtligt. Valget var teoretisk set frivilligt, men nogle af fagforeningsrepræsentanterne mener ikke, at realiteten så sådan ud.

”Idet man får valget, er ens weekend allerede inddraget. Der var en iboende ikke-frivillighed i det. Uanset om man vælger at blive ringet op eller ej, så fylder det noget hele weekenden,” siger faglig sekretær for BUPL Nordsjælland Christa Thestrup, der påpeger, at man skal gøre fyringer så korte og smertefri som muligt.

Rune Munch Christensen, der er fællestillidsmand for DJØF, tvivler også på frivilligheden:

”Det vil være forståeligt, hvis man vil have afklaret usikkerheden, så man kan sætte spørgsmålstegn ved, hvor reelt valget er. De steder jeg kender til, har cirka halvdelen valgt at blive ringet op. Uanset har det givet en mærkelig stemning mandag morgen, hvor nogen ved, de er gået fri, nogen ved, de bliver sagt op, og andre endnu ikke ved noget. Som udgangspunkt ville jeg ikke have givet tilbuddet, og jeg anbefaler heller ikke, at man gentager det,” siger Rune Munch Christensen.

Bedste intentioner

Alle tre fagforeningsrepræsentanter fortæller, at ledelsen i kommunen lavede tilbuddet med de bedste intentioner, og den pointe understreger personalechef Henrik Døssing også:

”Fordelen og formålet var at tilgodese den enkelte medarbejders ønsker. Vi havde positive erfaringer med metoden fra tidligere, og vi ville gerne udbrede den. Der har nok været en bagside ved det, men der er også en bagside ved først at få det at vide dagen efter.

Hvis nogle synes, det har været dårligt, så lytter jeg selvfølgelig til det, men det har været hensigten at gøre det så godt som muligt,” siger Henrik Døssing.

Fredag 29. oktober, efter redaktionens deadline, holdt tillidsmændene og kommunen et evalueringsmøde om metoden, hvor man blandt andet drøftede, om den skulle gentages ved den næste prikkerunde, der er planlagt til 8. november.

Organisation & ledelse

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet