Silkeborg ene om at hæve erhvervsskatten i 2011

Mens Odense og Sønderborg sætter dækningsafgiften for forretningsejendomme en smule ned, har Silkeborg for første gang valgt at indføre erhvervsskatten. Den særlige erhvervsskat er hyppig i bykommuner og sjælden i landkommuner.

økonomi

Af Knud Abildtrup | [email protected]

24 kommuner har udnyttet muligheden fuldt ud, 23 har gjort det delvist – og de sidste 51 ønsker ikke at pålægge forretningsejendomme den særlige erhvervsskat.

Loven giver mulighed for at pålægge erhvervene dækningsafgiften med op til 10 promille, der beregnes af forskellen mellem den samlede ejendomsværdi og grundværdien.

I 2009 var provenuet samlet 2,9 milliarder kroner, og det steg til 3,2 milliarder kroner i 2010. Stigningen skyldtes hovedsagelig stigende ejendomsvurderinger i beskatningsgrundlaget, vurderede Dansk Byggeri i januar.

Når det gælder 2011, er der kun tale om få ændringer. Mest i øjnene falder Silkeborg, der i år har været ude i en af de helt store sparemanøvrer. For første gang har den midtjyske kommune valgt at dreje på netop det skattepolitiske instrument. Tre promille skal erhvervslivet betale.

 

Konservative tager ved

Den midtjyske kommune bliver dermed nummer 47, der opkræver erhvervsskatten i en eller anden form. Af de 24 kommuner, der tager de maksimale 10 promille, finder man udover Kolding og Ringsted udelukkende hovedstadskommuner og nordsjællandske kommuner.

Det gælder også de konservativt ledede kommuner Allerød, Hørsholm, Vallensbæk, Lyngby-Taarbæk, Høje-Taas­trup og Gentofte, der dermed indkradser skat, der ikke just er kernevælgerne i erhvervslivets kop the.

I Region Hovedstaden er det udelukkende Bornholm og liberale Gribskov, der er nede på nul promille, mens Halsnæs, Frederikssund, Egedal og Hillerød har promiller mellem 5,31 og 9,40. 

Udover København, der indkasserer godt en milliard kroner, henter Ballerup og Gentofte her de største provenuer på den konto – henholdsvis 96 og 81 millioner i 2009.

I Region Sjælland finder man dækningsafgift i syv bykommuner, hvor Holbæk indførte den sidste år og tog et forsigtigt førstegangs-spring med 3 promille.

I Syddanmark er afgiften at finde i mange af bykommunerne, og også de mindre som Middelfart med 2,86 og Kerteminde med 4,40 – men for eksempel ikke Esbjerg. Sønderborg gik fra 3,20 i 2009 til 2,50 i år og har netop sat den endnu mere ned til 2,20.

Moderate Århus

Et lidt mindre dyk har Odense taget – men havde også mere at tage af. Den fynske hovedstad har typisk hentet knap 100 millioner kroner på afgiften – og er nu gået fra 5,80 til 5,60 promille. 

Kolding henter med 106 millioner tredjemest blandt kommunerne – efter København og Århus.

I Region Midtjylland er dækningsafgift ikke meget brugt – Århus har moderat sat den til 5,75 promille og henter typisk 214 millioner kroner, mens Randers og Horsens, har sat dækningsafgiften på seks promille. Store bykommuner som Herning og Holstebro bruger den ikke, mens Silkeborg, der fik en  socialdemokratisk borgmester sidste år, som nævnt nu er med.

I Region Nordjylland er Aalborg ene om afgiften - her bidrager en promille på 5,35 med et provenu til kommunekassen på 76 millioner kroner.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet