SF sætter spot på private investeringer

Kommunalordfører Flemming Bonne (SF) stiller efter sommerferien et beslutningsforslag i Folketinget, der forpligter borgmestre til at offentliggøre deres private investeringer. Partierne til venstre for midten bakker op.

Åbenhed

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Borgmester, blot dine depoter. Sådan lyder budskabet fra SF’s kommunalordfører, Flemming Bonne. Han mener, at landets 98 lokaloverhoveder i dag forvalter så store kommuner, at borgerne har krav på at kende borgmestrenes egne økonomiske interesser:
”Det er yderst relevant med kommunernes størrelser i dag, at der er fuldstændig styr på habiliteten. Jeg mener faktisk, at både borgmestre og visse udvalgsformænd, for eksempel på teknik og planlægning, skal pålægges at offentliggøre deres private investeringer.”
Flemming Bonne mener dog, at menige byrådsmedlemmer skal være frit stillet såvel som folketingspolitikerne, der blot opfordres til at lægge deres økonomi frem for offentligheden, men som ikke er underlagt direkte krav.

Højrefløjen imod

Anders Fogh Rasmussen (V) lagde i 2005 i forbindelse med strukturreformen op til samme åbenhed blandt borgmestre, men stillede aldrig et direkte lovforslag om det.
Mens Enhedslisten og Socialdemokraternes kommunalordførere er positive overfor transparent borgmesterøkonomi og begge vil drøfte beslutningsforslaget med kollegaerne, mener højrefløjspartierne ikke, at der skal laves lovgivning på området:
”Vi skal være varsomme med at diktere den slags fra Christiansborg – det er noget, man må tage stilling til lokalt,” siger Sophie Løhde (V), der som samboende med en minister selv har valgt at gøre det.
Det er Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti enig i:
”For at sige det lige ud, så synes jeg, der er noget fladpandet noget.  Hvorfor skal en politiker udstilles som rig eller fattig? Den slags svælger vi nok i i forvejen.”


For meget administration

Og den radikale ordfører, Johs. Poulsen, frygter for mere bureaukrati:
”Vi har i Danmark ganske få problemer med korruption.
Jeg tror slet ikke, at det står mål med omkostningerne til al den nye administration, det vil kræve,” siger han.  :

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet