S-borgmestre presser Thorning for permanent dagpengeløsning

De socialdemokratiske borgmestre vil have ændret optjeningskravet for dagpenge til et halvt år. Fattigdom skal ikke være straffen for at miste sit arbejde, siger flere i Kommunens rundspørge.

Dagpenge

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Regeringen og Enhedslisten har i flere omgange fundet lappeløsninger til den dagpengereform, som Radikale Venstre vedtog sammen med VK-regeringen og Dansk Folkeparti. Men der skal gøres mere, mener flere S-borgmestre.

I en rundspørge foretaget af Kommunen siger otte ud af ni S-borgmestre, at de vil have forkortet optjeningsperioden for dagpenge til et halvt års fuldtidsarbejde.

- Den hårde optjeningsperiode har ikke givet de strukturvirkninger, som man har regnet med. Der har været et massivt udfald fra dagpengesystemet, hvor folk er endt på kontanthjælp, og en del er omfattet af gensidig forsørgerpligt, hvilket betyder, at folk bare er blevet fattigere, siger Jan Petersen, borgmester i Norddjurs og tilføjer:

- Jeg tror grundlæggende ikke på fattigdomsløsningen. Det er meget lettere at have en konstruktiv beskæftigelsesindsats og få folk i arbejde, når de kommer fra dagpenge, end hvis de er på kontanthjælp.

14.000 på vej ud
Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp mener, at SR-regeringen må erkende, at tallene taler for en forkortelse af optjeningsperioden. I 2013 røg 34.000 danskere ud af dagpengesystemet, mens prognoserne peger på yderligere 14.000 i 2014.

- Der er alt for mange eksempler på, at folk ikke kommer i arbejde. Det virker, som om regeringen vil slå folk i hovedet, når de mister deres job, siger han.
Faxe-borgmester Knud Erik Hansen peger på, at den forlængede optjeningsperiode især rammer folk med sæsonarbejde.

- Erfaringen siger, at det er værre med forlængelsen af optjeningsperioden end nedsættelsen af dagpengeperioden. En del med sæsonprægede job er måske tæt på arbejdsmarkedet, men de kan have meget svært ved at fastholde lange beskæftigelsesperioder, siger han.

Regeringen og Enhedslisten blev i 2013 enige om at forlænge den særlige uddannelsesydelse og indføre en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse, som udgør 60 procent af den maksimale dagpengesats for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

Leif Lahn: Vi lytter
Regeringen har meldt ud, at der bliver nedsat et udvalg, som skal kigge på effekterne af dagpengereformen og mulige ændringer af selvsamme reform senere på året.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, forsikrer dog, at partitoppen lytter til S-borgmestrenes bekymringer.

- Det gør altid indtryk på mig, når S-borgmestre siger sådan noget. Det er noget, der har fyldt meget. Det optager regeringen. Jeg er rigtig glad for, at borgmestrene vil deltage i debatten. Jeg er begyndt at mødes med fagforeninger for at få deres perspektiv, og jeg lytter til borgmestrene, siger han.

Leif Lahn Jensen forsikrer, at Socialdemokraterne ikke vil straffe de mennesker, som ryger ud af dagpengesystemet, økonomisk. Han mener, at der er en tendens til at glemme, at dagpengereformen er VKO-flertallets og Radikale Venstres opfindelse:

- Den daværende regering og Dansk Folkeparti ville bruge kroner og øre som incitament til at få folk i arbejde. Vi har gjort en masse for at forsøge at bløde op for den meget hårde indfasning, siger han og tilføjer:

- Jeg må bare sige til de folk, som har stemt på VKO, at de har fået den dagpengereform, som de ønskede sig. Vi gør alt, hvad vi kan for dæmme op for det her, men vi kan ikke lave mirakler, når der kun er 40 procent socialistiske stemmer i Folketinget.

Arbejdsmarked

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet