Roskilde Festival med færre øl

Når der kommer Folkemøde på Bornholm i år, så skyldes det i høj grad Bertel Haarder. Ånden fra højskolen skal præge de fire dage, siger indenrigsministeren.

Interview

Af Morten Okkels | [email protected]

Det var en begejstret minister, der sidste år kom hjem fra politisk festival i Sverige. Den store begivenhed hedder Almedalsveckan og bliver holdt på Gotland. Siden har Bertel Haarder slået på tromme for, at et lignende arrangement skulle sættes i værk herhjemme. 

Bertel Haarder, hvad havde du set i Sverige?

”Ganske almindelige mennesker – og alt, hvad der kunne krybe og gå af topfolk i den politiske verden. Og i organisationsverdenen og ekspertverdenen,” siger indenrigsministeren om sit besøg på Gotland. 

Her på øen havde statsminister Olof Palme sit sommerhus, og her holdt han i 1968 en tale, der udviklede sig til en årlig politisk tradi­tion. 

Og så hørte du Grundtvigs genfærd sige: Bertel, skab mig et folkemøde i Allinge?

Bertel Haarder tøver et øjeblik. ”Ja, måske,” griner han så.

”For Grundtvig var jo dialogens mand. Hans vision for fremtidens folkeoplysning var netop, at borgerne skulle eksaminere lærerne i stedet for omvendt. Folkemødet i Allinge, det skal blive et sted, hvor man kan komme og sige noget til politikerne – selvom det selvfølgelig stadig er politikertaler, det hele er bygget op omkring,” forklarer Bertel Haarder, der har sammenlignet den store event med en Roskilde Festival, blot med lidt færre øl. 

Måske kan man også sige, Folkemødet bliver ligesom en 1. maj, hvor de borgerlige også har lov at være med?

”Nej, for 1. maj er jo en rimelig ensidig partidag. Det her er en almen folkedag. Selvfølgelig bliver der holdt nogle partipolitiske taler, men jeg tror, man skal forvente, at de taler har et lidt andet tilsnit, end de plejer. For der vil være folk i forsamlingen, der er vidt uenige, og det vil medføre en almen tilgang. Det er i hvert fald tilfældet for min egen ­tale.” 

Grundtvig viser vej

Netop den tradition for folkeoplysning, som vi har her i Danmark, kan være med til at gøre en forskel fra Almedalsveckan, håber den tidligere højskolelærer Bertel Haarder. For godt nok har han mange roser til den svenske måde at gøre tingene på. Men han håber også, at Bornholm finder en stil, der er helt sin egen.

”Jeg håber, at vi i Allinge bliver lidt mere højskoleprægede og får lidt mere kultur, lidt mindre organisation og færre særinteresser med penge,” siger han. Helt generelt er der tale om at slå et slag for fri og åben debat på kryds og tværs af borgere og politikere.

”Vi skal alle sammen sørge for at appellere til samfundssind og ansvarsfølelse. Til at man ser ud over sin egen næsetip og ikke kun dyrker særinteresser. Og det håber jeg sådan, at et folkemøde kan bidrage til,” siger Bertel Haarder.

Ministeren taler selv onsdag 15. juni klokken 12.15, og det bliver i øvrigt også en åbningstale. Den skal Folkemødets bagmand dele med Folkemødets bagkvinde, nemlig Bornholms socialdemokratiske borgmester, Winni Grosbøll.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet