Kommunen.dk
MENU
Knap hver femte kvinde i politik har oplevet at blive talt til eller rørt ved på en upassende seksuel eller patroniserende måde i hverdagen, viser en analyse fra Berlingske. 
Foto: Kristian Buus
Knap hver femte kvinde i politik har oplevet at blive talt til eller rørt ved på en upassende seksuel eller patroniserende måde i hverdagen, viser en analyse fra Berlingske. Foto: Kristian Buus

Rollemodeller skal lokke kvinder til politik

Rollemodeller skal lokke kvinder til politik

Der mangler kvindelige rollemodeller, der kan inspirere andre kvinder til at engagere sig politisk, lød budskabet ved feministisk folkemødedebat.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Er det kvindernes egen skyld, at de er markant underrepræsenterede i landets byråd? Sådan lød spørgsmålet i avisen Kommunens telt på Folkemødet, da Rasmus Brygger, Nina Groes og Susanne Hoeck diskuterede feminisme og lokalpolitik.
- Det er partiernes ansvar; det er deres problem. Der er skræmmende lidt fokus på det her område i ungdomspartierne, sagde KVINFO's direktør Nina Groes, der mener, at ungdomspartierne har glemt at have særlig opmærksomhed på ligestillingen i rekrut­­teringen til det politiske lag.
- Ansvaret, lød det fra den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Rasmus Brygger, er vores allesammens. Og der er behov for, at vi kigger endnu dybere og ser på, hvorfor kvinder ikke føler sig knyttet til det politiske, mener han.
En af forklaringerne er ifølge Nina Groes, at sexismen stadig er et vilkår for kvinder, der engagerer sig i politik. En ny analyse fra Berlingske viser, at knap hver femte kvinde i undersøgelsen især i lokalpolitik har oplevet at blive talt til eller rørt ved på en upassende seksuel eller nedladende måde i hverdagen.
- Nogle gange har vi en forestilling om, at vi allerede har ligestilling og lige muligheder. Men jeg synes, den undersøgelse er et kæmpe wake up call, sagde Nina Groes under debatten. Hun påpegede også, at hovedparten af oplægsholderne på Folkemødet er mænd, og at kvinderne oftest er repræsenteret i diskussioner om bløde emner.
Journalist og debattør Susanne Hoeck efterlyser flere rollemodeller til at bane vejen for yngre kvinder og glæder sig samtidig over, at der er tre kvinder i den seneste top-ti over magtfulde danskere. Desuden ser hun gerne kvoter, hvis de kan hjælpe med at gøre opmærksom på, hvor i processen mod politisk deltagelse kvinderne møder modstand på grund af deres køn.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.