Ringkøbing-Skjern i ministeriets søgelys

Endnu en jysk kommune kommer nu under observation af Indenrigsministeriet på grund af en lav kassebeholdning

LIKVIDITET

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Mens kommunerne under et får en stadig mere velpolstret bankbog, så er der enkelte kommuner, der er tæt på grænsen for at blive sat under administration. Efter en årrække med en jævnt nedadgående kassebeholdning - målt efter kassekreditreglen - nåede Ringkøbing-Skjern med udgangen af dette års tredje kvartal under de 1.000 kr. per indbygger, som er Økonomi- og Indenrigsministseriets 'opmærksomhedsgrænse'.

Dermed er den vestjyske kommune kommet i selskab Randers, som tidligere på året kom under samme grænse, og Hedensted, der har befundet sig der siden 2011. Og situationen er ifølge Ringkøbing-Skjerns kommunaldirektør, Niels Erik Kjærgaard, kritisk.

- Det er klart, at når vi også har oprettelsen af et Udbetaling Danmark, som næste år presser vores likviditet med 54 mio. kr. oven i, så er det kritisk. Derfor er likviditeten et klart fokus for os gennem hele 2013, siger Niels Erik Kærgaard.

De seneste år er udviklingen i kommunens gennemsnitlige likviditet faldet fra over 4.000 kr per indbygger i 2008 til de aktuelle 830 kr. per indbygger. Årasgen skal ifølge kommunaldirektøren først og fremmest findes i en uheldig erfaring med selvbudgettering i 2009, som betød, at kommunen skulle tilbagebetale 90 mio. kr.

- Vi har skullet lave en stor tilbagebetaling for vores skatteaftale for 2009 og det har gjort ondt på os. Og det er klart, at det er så stort et beløb, at det ikke har kunnet undgå at få indflydelse på vores likviditet, siger Niels Erik Kjærgaard

Trussel ikke akut
Han understreger dog, at kommunens kassebeholdning ikke nødvendigvis er så udfordret, som tallene ud fra kassetkreditreglen giver indtryk af. Kommunen har betydelige beløb deponeret, og det tæller med, når den aktuelle kassebeholdning skal gøres op.

- Vores kassebeholdning er på den måde væsentligt større, end de her tal umiddelbart giver indtryk af. Så det er ikke kritisk ud fra et akut likviditetsbehov, siger Niels Erik Kjærgaard.

Politikerne i Ringkøbing-Skjern var fuldt opmærksomme på den pressede likviditet, da budgettet for 2013 skulle forhnaldes på plads. Dengang var niveauet ifølge Indenrigsministeriets nøgletal på knap 1.400 kr. per indbygger.

På det tidspunkt skrabede Hedensted Kommune  bunden med en gennemsnitlig likviditet de foreudgående 12 måneder på kun 393 kr. per indbygger, men her er det nu sket et lille skridt i den rigtige retning med tredje kvartal lød niveauet på 535 kr. per indbygger.

I Randers var niveauet ved udgangen af andet kvartal på 963 kr. per indbygger. Siden er det faldet til 863 kr. per indbygger.

 

Kassekreditreglen

Lånebekendtgørelsens § 10 – den såkaldte kassekreditregel - indebærer, at kommunens gennemsnitlige likviditet over de sidste 12 måneder skal være positiv, dvs. at kommunens kassebeholdning, bankindestående og lignende likvide midler skal overstige kommunens kortfristede lån i form af kassekreditter m.m.

Kilde: Indenrigsministeriet

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet