Retsordførere: Helt ude i hampen at legalisere

Overborgmester Frank Jensens forslag om at legalisere hash i hoved staden bliver skudt ned af retsordførerne fra S og V samt Politiforbundets formand.

Hashhandel

Af Jon Kiellberg | [email protected]

Man siger, at tredje gang er lykkens gang. Måske derfor har den tidligere justitsminister igen kastet sig ind i kampen for legalisering af cannabis i København.

Men fri hash i København har ingen gang på jord. Det mener både de borgerlige i Borgerrepræsentationen og de fleste retsordførere i Folketinget.
Opbakning til hashordningen kommer således alene fra partifæller i Borgerrepræsentationen og medlemmer af Enhedslisten og SF i Folketinget.
Stække bandemiljøet

Frank Jensen har ellers søgt Folketinget om dispensation, så hovedstaden kan lave en forsøgsordning med lovlig cannabis. Ideen er, at København selv skal dyrke og sælge hamp for dels at stække det kriminelle bandemiljø og deres milliardforretning med salg af hash, dels at få færre brugere og misbrugere i hovedstaden.

Forbuddet har simpelthen slået fejl, mener overborgmesteren. Han understreger dog, at byen ikke skal dyrke og sælge cannabis for at tjene på det, men derimod, at:

- Det overskud, Københavns Kommune får på at sælge hashen, skal gå direkte tiloplysningskampagner og forebyggelse og behandling af misbrug.

Ingen alkoholproduktion

Partifælle og retsordfører Trine Bramsen afviser blankt, at der kan blive tale om en forsøgsordning med en lovliggørelse af hashsalg i de københavnske gader. Hun siger, at kommunens opgave er at undgå, at folk ender i misbrug eller får skadevirkninger som følge af hash. Her hjælper det ikke at lade kommunen stå for dyrkning og salg af det ulovlige rusmiddel, mener hun og tilføjer, at det heller ikke er en kommunal opgave at producere alkohol. Strategien med at stække bandemiljøerne og fjerne en milliardomsætning giver Trine Bramsen heller ikke meget for:

- Der er ingen dokumentation for, at en legalisering af hash vil betyde færre rockere og bander. De kriminelle grupperinger vil blot intensivere deres kriminelle aktiviteter på andre områder – eller i værste fald begynde en priskrig mod de kommunale hashpriser, siger hun.
Frank Jensens hashforsøg får da også hårde ord med på vejen af Venstres retsordfører Karsten Lauritzen:

- Det er min helt grundlæggende opfattelse, at legalisering af hash i hovedstaden ikke er den rigtige vej at gå, hvis problemerne skal løses. Det skyldes blandt andet, at hash har en lang række skadevirkninger for blandt andet børn og unge.

Endvidere vil en legalisering af hash givetvis blot betyde, at organiserede kriminelle finder andre ulovlige metoder til at tjene penge. Derfor er Frank Jensens forslag hverken holdbart eller realistisk.

SF: Nedsæt kommission
Hos SF er man derimod positivt stemt overfor Frank Jensens forslag og mener, at det er helt afgørende, at man går nye veje for at komme de kriminelle miljøer omkring ulovlig hashhandel til livs. Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt foreslår, at der nedsættes en hashkommission, der skal undersøge alle fordele og ulemper til bunds. Ikke mindst de gode erfaringer fra lande som USA, Uruguay og Holland skal inddrages i arbejdet med en legalisering af hashmarkedet i storbyen.

- Vi må sande, at mange års forbudspolitik har spillet fallit, kriminaliteten omkring hashmarkedet vokser, og brugen af hash er større end nogensinde, pointerer hun.

Medfører øget kriminalitet
Men ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, vil det have den stik modsatte effekt. Det kriminelle miljø vil ikke forsvinde. De vil enten blot finde nye kriminelle græsgange eller også vil banderne bare presse prisen og kvaliteten på cannabis ned. Han mener derimod, at de udenlandske eksempler skræmmer:

- Kigger man på Holland, så har de ingen gode erfaringer med lovliggørelse af cannabis. Holland er derimod blevet et mekka for hård narkokriminalitet. Det vil København også blive, hvis man legaliserer hash. Det er naivt at tro, at det lyssky hashmarked vil forsvinde og de kriminelle så går ud og finder et lovligt job

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet