Regioner kritiserer udspil fra KL

Man kan ikke styrke sundhedsvæsnet ved at give kommunerne flere penge på bekostning af regionerne, lyder det fra Danske Regioner om nyt KL-udspil.

Sundhed

Af Redaktionen | [email protected]

Fingrene fra regionernes klejnekasse! 

Sådan lyder beskeden groft sagt fra Danske Regioner som reaktion på KL’s seneste sundhedsudspil. Her kritiserer KL regeringen for at fokusere for meget på behandlingen på sygehusene. 

For at imødegå de stigende udgifter som følge af flere ældre, kronikere og nye opgaver på rehabiliteringsområdet og i psykiatrien foreslår KL i udspillet, at flere af statens sundhedskroner kanaliseres ud til kommunerne med en ny finansieringsmodel.

”Modellen har to formål: Den skal rette op på den ubalance, der i dag findes i sundhedsvæsenet, fordi kommunerne i dag ufinansieret varetager en lang række opgaver på sundhedsområdet. Samtidig skal den imødekomme de fremtidige udfordringer og forventninger, kommunerne vil møde, når de skal aflaste ’supersygehusene’ gennem en effektiv forebyggelsesindsats,” siger KL’s formand, Jan Trøjborg (S). 

Konkret foreslår KL, at staten øger den direkte finansiering til kommunerne ved at hæve bloktilskuddet eller ved at give kommunerne et tilskud, der er øremærket kommunale sundhedsopgaver. 

Regioner ikke imponeret

Ikke overraskende er Danske Regioner lodret imod KL’s forslag og selve udspillet. 

”KL’s rationale er, at hvis man tager penge fra regionerne og bruger dem på kommunal forebyggelse, så sparer man penge. Det er fuldstændigt urealistisk at omfordele penge fra regionerne i en tid, hvor der efterspørges stadig flere sundhedsydelser og behandlingen bliver mere specialiseret,” siger Ulla Astman (S). 

Hun tror ikke på, at kommunerne kan investere i forebyggelse, så et tilsvarende eller større beløb kan spares i regionerne. I stedet efterspørger hun, at kommuner selv spiller ud med, hvad de kan bidrage med, for at få mere ud af de sundhedskroner, som de får i dag. 

”Det er da positivt, at de med udspillet siger, de vil tage mere medansvar på sundhedsområdet. Men det er ikke imponerende, at de uden at komme med løsningsforslag bare slår fast, at de skal have flere penge,” siger Ulla Astman.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet