Regeringen stopper ulovlig biografstøtte

Fremover må kommuner kun støtte biografer med kunstneriske film, hvis tilskuddet er større end en halv million kroner årligt. En skandale,  lyder kritikken.

Lukkedød

Af Sine Riis Lund | [email protected]

- Jeg synes virkelig, man burde tænke sig om, fordi det her er fuldstændig hul i hovedet.

Formanden for Børne- og Kulturchefforeningen Flemming Olsen er i den grad bekymret for lokalt liv og filmkulturen, efter Kulturministeriet har fremlagt et lovforslag, der skal give nye retningslinjer for støtte til biografdrift.

Hidtil har kommuner kunnet give ubegrænset støtte til biografer, uanset om de har James Bond og Harry Potter på lærredet. Fremover kan tilskud på over halvanden million kroner fordelt på tre år dog kun gives til biografer, der opfylder kriterierne for en kunstbiograf.

Ifølge Flemming Olsen modtager 105 biografer i dag kommunal støtte.

- Konsekvensen af lovforslaget bliver, at en betydelig del af biograferne bliver berørt, og jeg tror, en række af dem kommer til at lukke, siger han.

Kontrol er nødvendig

Lovforslaget kommer, efter CinemaxX, Nordisk Film Biografer og Foreningen af Større Provinsbiografer for flere år siden klagede til Europa-Kommissionen over den danske praksis, som avisen Kommunen omtalte i begyndelsen af 2012 – en praksis, som Kulturministeriet dengang medgav var ulovlig.

Derfor glæder de kommercielle biografer sig også over lovforslaget.

- Vi er da godt tilfredse med, at der trods alt kommer en grænse, men så mener vi også, at der er nødt til at være en adgang til at kunne kontrollere det, siger administrerende direktør Kim Brochdorf fra CinemaxX.

I dag fremgår det ingen steder, hvor meget støtte kommuner giver til biografer i nærområdet, men det bør laves om, mener Kim Brochdorf, hvis de nye retningslinjer skal få reel betydning. Kulturministeriet og KL har lavet en undersøgelse af omfanget, men parterne overvejer endnu, om resultaterne skal gøres offentligt tilgængelige.

Udfør geografisk opdeling

De kommunalt støttede biografer har cirka otte procent af biografmarkedet i Danmark, og Flemming Olsen mener, at lovforslaget ikke bare vil få konsekvenser for de enkelte biografer, men for lokalområder og filmbranchen generelt.

- Det vil efter min bedste overbevisning være ødelæggende for den kulturelle fødekæde indenfor film og det at producere film. Og det vil være en skandale, når vi ved, at det netop er et område i vækst, og det også er noget, som Danmark på nogle områder erhvervsmæssigt lever af, siger han.

Den administrerende direktør i CinemaxX undrer sig da også over, at Kulturministeriet ikke har lagt op til en geografisk afgrænsning, da han ikke ser noget problem i støtte til små biografer, der ligger langt væk fra kommercielle interesser.

- Jeg er optaget af de steder, hvor der er mulighed for at køre kommerciel biografdrift. Her kan jeg simpelthen ikke se formålet med at støtte biografer. Du støtter jo heller ikke supermarkeder, hvor der ligger et kommercielt supermarked ved siden af, siger  Kim Brochdorf.

Mange steder fungerer biografen imidlertid mere som en kulturinstitution i området. For eksempel i Flemming Olsens egen kommune Herlev, hvor biografen samarbejder om projekter med byens børn, skoleklasser og ældre.

Kulturministeren har ikke ønsket at kommentere artiklen, fordi der stadig arbejdes med lovforslaget.:

EU

Kultur

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet